ColumnSheila Sitalsing

Dat ChristenUnie en D66 tegen het opvangen van wezen stemden, leidde tot enige bevreemding

Sheila Sitalsing artikel columnBeeld .

Het was een oproep waar net zo lang aan geschaafd was tot de manoeuvreerruimte voor de opgeroepene maximaal was. Enkele partijen in de Tweede Kamer, klein en in de oppositie en aangejaagd door Jasper van Dijk van de SP, hadden geconstateerd dat ‘zich een humanitaire ramp voltrekt op de Griekse eilanden’. Dat is niet overdreven. Bezoekers van de vluchtelingenkampen op de deurmat van Europa, plekken volgestampt met mensen die op weg naar een beter leven zijn vastgelopen, keren steevast onthutst terug.

De partijen merkten ook op ‘dat de Griekse regering heeft verzocht om 2.500 alleenstaande minderjarige asielzoekers te herplaatsen’. En ‘dat diverse lidstaten van de Europese Unie hieraan meewerken en ook ruim honderd gemeenten kinderen willen opvangen’. En ‘dat het plan om kinderen in Griekenland op te vangen nauwelijks van de grond komt’.

Vandaar: ‘Verzoekt de regering uiterlijk 1 augustus met een voorstel te komen om een aantal weeskinderen in Nederland te herplaatsen en gaat over tot de orde van de dag.’ Donderdagnacht stemde de volksvertegenwoordiging erover.

Aan de oproep gaat een lange geschiedenis vooraf, van hartekreten om kinderen op te vissen uit de hel die kamp Moria heet, waar ze blootstaan aan risico’s van uitbuiting en seksueel misbruik en verwaarlozing, en van burgemeesters die zeggen: ‘Stuur maar naar mij.’ Donderdagochtend voegde zich daar een groep voormalige onderduikkinderen bij. Zelf waren ze als kind gered, schreven Hanneke Groenteman, Abram de Swaan en tien anderen, ‘vaak door wildvreemden’. Voor hun pleegouders was het levensgevaarlijk om een Joods of Sinti-kind te verstoppen. Dat soort moed is nu niet eens nodig. ‘Nederland hoeft niets op te geven’ om de gestrande kinderen te helpen. ‘Doe het dan.’ Bij M verhief Abram de Swaan de stemming in de Tweede Kamer tot een test voor de medemenselijkheid: ‘Aan ieder Kamerlid wordt gevraagd: wie ben jij?’

Donderdagnacht werd het verzoek weggestemd door een meerderheid van de Tweede Kamer, in de laatste uurtjes van het parlementaire jaar.

Niet alleen VVD, CDA, SGP, FvD en PVV stemden tegen, partijen die zich op voorhand al tégen hadden verklaard, want is een wees wel een wees, zul je zien dat er straks herenigd moet worden met vaders en moeders en broertjes en zusjes, en voor je het weet heb je een heel dorp aan je staart hangen. En is een kind wel een kind, want zo’n jongen van 15 met op z’n bovenlip het vermoeden van een snor is straks volwassen, zitten we met een niet te socialiseren testosteronbom opgescheept.

Ook ChristenUnie en D66 voegden zich bij het nee-kamp. Dat leidde tot enige bevreemding, want beide partijen vinden de kinderverwaarlozing óók godgeklaagd. Het ChristenUnie-Kamerlid Joël Voordewind gold zelfs enige tijd als ‘een risico’ voor de stabiliteit van de regering vanwege zijn doorleefde overtuiging dat er in Nederland ruimte is voor kindvluchtelingen. En D66 gaat de verkiezingen in met een lijsttrekker die ‘niet verschuilen achter draagvlak maar het zelf creëren’ zegt.

Vrijdag legde Voordewind zijn tegenstem uit: bij deze ‘gevoelige thema’s zijn we afhankelijk van deze coalitie. Omdat als we besluiten om buiten de coalitie ‘zaken te doen’ op asielzaken, de andere coalitiepartijen dat ook zullen doen. Met een rechtse meerderheid in de Tweede Kamer is dat een onheilspellende gedachte.’

Ziedaar de smalle marges van de politiek. Je betreedt de arena gewapend met idealen, maar desertie uit de coalitie kan ertoe leiden dat VVD en CDA zich vrij voelen om inzake asiel en migratie voortaan zaken te doen met FvD, PVV en SGP. 

‘Om erger te voorkomen’, heette dat toen Abram de Swaan nog een onderduikkind was.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden