Opinie

'Dames feministen, waar zijn jullie ballen? Ga achter Mees staan!'

Ik schaam mij diep hoe wij op de affaire-Mees in Nederland reageren, schrijft Vivienne Westerhoud. 'Ik word er zelfs een beetje boos van. Niemand, maar dan ook niemand neemt het voor haar op. Zelfs haar medefeministen van opinieblad Opzij niet.'

Heleen MeesBeeld epa

Met afgrijzen las ik de afgelopen dagen de berichtgeving over Heleen Mees. Hoe zij opgepakt werd, hoe de inhoud van haar mails naar ex-geliefde Willem Buiter op straat kwam te liggen en hoe haar imago zwaar beschadigd werd. En niemand neemt het voor haar op. Niemand zegt iets over Buiter, die er jarenlang een buitenechtelijke relatie met Mees op nahield. Waarschijnlijk beloofde hij haar zijn liefde en een toekomst samen. Mees is verraden. En niet alleen door haar Willem.

Hart onder de riem
Jaren geleden vertegenwoordigde Heleen Mees alles op het gebied van emancipatie, waar ik het mee oneens kon zijn. Het resulteerde in veel opiniestukken over en weer. Maar ik ontmoette haar nooit. Zij riep dat Nederlandse moeders lui waren omdat ze te weinig werkten. Ik riep namens mamas.nl dat we met meer flexibiliteit in werktijden veel vrouwen weer aan het werk zouden krijgen. Gewoon omdat zorg en werk dan beter gecombineerd kon worden. Ik vond het destijds harteloos hoe Mees vrouwen - die andere keuzes maakten dan zij - schoffeerde onder het mom van emancipatie. Ik geloof dat we veel verder komen als we elkaar in onze waarde laten. En als we juist vierkant achter elkaar gaan staan. En daarom wil ik Heleen Mees nu een hart onder de riem steken.

Ik schaam mij diep hoe wij op de affaire-Mees in Nederland reageren. Ik word er zelfs een beetje boos van. Niemand, maar dan ook niemand neemt het voor haar op. Zelfs haar medefeministen van opinieblad Opzij niet. Die deze week online koppen met een item over Baklava's en beautysalons. Sterker nog, voormalig Opzij-coryfee Cisca Dresselhuys zegt in een interview: 'In het woordenboek van Heleen Mees komt relativering niet voor'. Zij hebben jarenlang samen gewerkt voor hun hogere doel en de vruchten geplukt van deze eigenschap. Dames feministen, waar zijn jullie ballen? Ga achter Mees staan!

Want dat is nu precies, mevrouw Dresselhuys, waarom zo weinig vrouwen de top halen in het bedrijfsleven. Want was er een man in Mees' positie geweest? Dan had het old-boys-netwerk het snel opgelost. Pietje houdt Kareltje de hand boven het hoofd. Zo werkt dat. De mannen gaan er samen voor staan en drinken hun bedenkingen weg met een potje bier. Daar kunnen wij vrouwen nog wat van leren. Dat maakt dat een mannelijke topeconoom zich buitenechtelijk met de benen wijd aan de ballen kan laten likken zonder dat het zijn imago schaadt.

Wij vrouwen echter wijken onmiddellijk van elkaars zijde zodra er 'iets niet helemaal braaf is'. We zijn niet bereid er voor elkaar 'te zijn' als het erop aankomt. Of heerst er nu schaamte om achter Heleen Mees te gaan staan? En waarom eigenlijk? Wegens onkuise mailtjes? Lazen wij niet allemaal met rode oortjes drie delen 'Vijftig tinten grijs'? Welnu dames, Mees heeft er geen boek voor nodig. Haar ervaringen in real life wijken er waarschijnlijk niet veel vanaf. Chapeau Heleen! Durf te leven. En als je zin hebt in een potje bier, bel me dan gerust. Dan lullen we nergens meer over.

Vivienne Westerhoud is onder meer verbonden aan mamas.nl en www.9tot3.nl

 
Of heerst er nu schaamte om achter Heleen Mees te gaan staan? En waarom eigenlijk? Wegens onkuise mailtjes? Lazen wij niet allemaal met rode oortjes drie delen 'Vijftig tinten grijs'?
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden