Dagboek Oliver Harvey

Dagboek: Zag Duitsland als enige het gevaar?

Strategie: behandel Hitler als de gentleman die hij niet is.

Londen, 13 november 1938

De pogroms hebben de wereld wakker geschud – zelfs de City – over het misdadige regime in Duitsland. Elke snipper informatie uit Duitsland bewijst dat de Duitse regering ons in ons gezicht uitlacht en ons veracht.

Een zorgvuldig geplande campagne schildert Winston Churchill af als oorlogshitser, terwijl Duitsland als enige het gevaar ziet en de bevolking voorbereidt op ­tegenmaatregelen.

De Duitsers zijn diep in hun hart waarschijnlijk gekant tegen het nazi­regime. Maar ze verzetten zich niet tegen Hitler en zullen ­opmarcheren als ze daartoe bevel krijgen.

Wat stelt onze regering daar ­tegenover? Zo snel mogelijke ontwapening op basis van de huidige vrede – wat betekent dat de Duitse overmacht slechts zal toenemen, a) omdat wij ons geen drastische nieuwe uitgaven kunnen permitteren en b) uit angst dat we Hitler anders nóg meer tegen ons krijgen. Ten tweede: vriendelijke taal bezigen en Hitler zoveel mogelijk behandelen als de gentleman die hij niet is.

Van alle kanten komen geluiden over onrust en onbehagen, uit de provincie en de arbeidersklasse, maar ook de intelligentsia in Londen.

Waanwijs zijn de welgestelden, de ondernemers, de landeigenaren en renteniers – die snappen nog steeds niet dat de nazi’s hun spaarrekeningen en landhuizen echt niet zullen ontzien.

Oliver Harvey (1893-1968), Britse ­diplomaat. 
Ingekort fragment uit The Diplomatic Diaries 1937-1940. Collins, 1970.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.