LezersbrievenDonderdag 20 juni

Daarom ben ik tegen digi-dwang

De lezersbrieven van donderdag 20 juni.

Ouderen bestuderen hoe je via de automaat aan kaartjes komt bij het station Groenlo.Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant

Ik ben blij dat Sander Donkers over het verzet tegen ‘digi-dwang’ door ouderen begint (Ten eerste, 19 juni). Want dan kan ik (78 jaar) uitleggen wat mijn bezwaren zijn tegen die digi-dwang. Ik zie het om me heen, al die mensen met uitpuilende broekzakken vanwege alle digitale apparatuur die ze vrijwillig met zich meeslepen. Waarom zou ik daarbij willen horen?

Waarom zou ik überhaupt buitenshuis willen internetbankieren? In een rijdende tram of erger nog: in een wiebelende bus op een mobiele telefoon met een piepklein toetsenbordje en een piepklein beeldschermpje met een draadloze verbinding die regelmatig wegvalt. Of ‘gezellig’ op een terras in de zon. Met het gevaar dat, als je langs een winkel loopt, die winkel met reclameboodschappen zomaar op jouw telefoon in kan breken. En dan heb ik het nog niet eens over de prijs van een mobiele telefoon.

Thuis heb ik een desktop, die ik niet de hele dag aan de oplader hoef te leggen, met een comfortabel groot toetsenbord en een comfortabel groot beeldscherm met een lanverbinding die nooit wegvalt. En goedkoper dan een mobiele telefoon. En waarop ik reclameboodschappen uit kan schakelen. Dus wie zijn nou die ‘rare gekkies’?

Toon Broekhuisen, Pijnacker

Droevige hond

Wat een ontzettend leuk onderzoek naar de droefkijkspier van honden (Wetenschap, 19 juni). Als recht­geaarde kattenliefhebber denk ik natuurlijk gelijk dat mijn kat zich daartoe nooit zou verlagen, maar of dat nou arrogantie of domheid is van katten, daar ben ik nog steeds niet achter.

Wel vind ik zinnen als ‘honden hebben oogspieren ontwikkeld waarmee ze beter kunnen communiceren met de mens’ en ‘dat de hond zich anatomisch gezien ook aanpast om beter te kunnen communiceren met de mens’ wat suggestief. Alsof de rakkers doelbewust een loopje met ons nemen door speciale spieren te kweken. Ik heb het onderzoek zelf niet gelezen, maar zou het niet eerder zo zijn dat de honden door mensen zijn gefokt en geselecteerd juist op dit soort eigenschappen?

Louis Nagtegaal, Amsterdam

Weg met rijbewijsleed

Het CBR is een monopolist (Ten eerste, 19 juni). Heb je geen enkele vorm van concurrentie dan ontstaat een wie-doet-mij-wat-mentaliteit. Het CBR wordt niet koud of warm van alle aantijgingen en bepaalt zelf het tempo en de prijs. Geef andere spelers het Kiwa, de ANWB en een grote, goed geoutilleerde en georganiseerde rijschool ook de bevoegdheid om rijbewijzen te vernieuwen en het leed is in no time geleden.

Niels van Katwijk, Zierikzee

Ik ga niet betalen

Onze uitstekende gezondheidszorg heeft niet een oplossing voor elke kwaal. Volgens het CBS bezoekt 6 procent van de bevolking daarom een alternatieve genezer (Ten eerste, 18 juni). 60 procent wil dat in het basispakket. De financiële gevolgen daarvan zijn lastig te overzien. Het alternatieve circuit zal wellicht belang hebben bij langdurige behandelingen, hoewel ook de kosten van de reguliere gezondheidszorg liegen er niet om. Het is een kwestie van principe en van solidariteit. Maar hopelijk ben ik niet de enige die grote bezwaren heeft tegen het uitbreiden van de gezondheidszorg met de vergoeding van hoogst twijfelachtige zo niet waardeloze behandelingen. Mensen doen de gekste dingen en dat is geen probleem als ze de kosten zelf dragen, maar ik wil niet opdraaien voor de kosten van acupuncturisten, chiropractors en hoe die andere alternatieven ook mogen heten. Zoiets gaat zelfs mijn solidariteit te boven.

Pier Bergsma, Hurdegaryp

Plastic vuilnis

Naar aanleiding van uw artikel over de plastic vuilnisbelt (Columns & Opinie, 19 juni) verbaas ik mij dat in Nederland in tegenstelling tot Frankrijk nog niet verboden is is om gewone plastic zakjes te gebruiken in winkels . In Frankrijk zijn alleen zakjes te verkrijgen van materiaal dat afbreekbaar is in het milieu.

P. van Veldhuizen, Utrecht

Niet eerlijk

Het plan van Duitsland om tol te aan heffen is door het Europees Hof afgekeurd (Ten eerste, 19 juni). Gaat minister Van Nieuwenhuizen nu ook de tolwegen van Frankrijk aanpakken? Fransen betalen ook geen wegenbelasting, ter compensatie van de tol.

Ap Zwinkels, Leiden

Kies voor de beste

De TU in Eindhoven wil de verhouding tussen mannen en vrouwen evenwichtiger maken door mannen voorlopig uit te sluiten van nieuwe banen (Ten eerste, 19 juni). Het evenwicht kan sneller bewerkstelligd worden door de witte mannelijke rector buiten te zetten en deze te vervangen door een Surinaamse, Marokkaanse, Chinese of anderszins niet witte persoon en niet van het mannelijk geslacht. Ook qua etniciteit valt en namelijk vast nog een flinke inhaalslag te maken. Er kan natuurlijk ook gewoon gekozen worden voor de best gekwalificeerde persoon voor welke functie dan ook.

Jos van Schie, Eindhoven

Alles voor het rolmodel

Omdat sport nu eenmaal dieper in onze samenleving geworteld is en meer invloed heeft als rolmodel dan de wetenschap stel ik de volgende maatregelen voor: alleen nog homoseksuelen in het nationaal mannen voetbal elftal.

Alleen gekleurde mensen in het nationale vrouwen hockey team. Het komende half jaar alleen transseksuelen in vertegenwoordigende rugbyteams.

Gino van Strijdonck, Almere 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden