Opinie

D66 wil wel degelijk investeren in defensie

Ruben Franzen stelt in de Volkskrant van 18 januari dat D66 'beangstigd' is om op veiligheidsterrein eigen verantwoordelijkheid te nemen. Dat verwijt raakt kant noch wal, vinden de D66-Tweede Kamerleden Sjoerd Sjoerdsma en Salima Belhaj.

Gesleutel aan een Eurofighter Typhoon in een fabriek in het Zuid-Duitse Manching, december 2013.Beeld reuters

D66 pleit al jaren voor meer en diepere Europese Defensiesamenwerking.
Ons streven voor de lange termijn is een Europese krijgsmacht. Dat is noodzakelijk gezien de uitdagingen waar de Europese Unie voor staat, met een vijandig Rusland en een barbaarse terreurorganisatie ISIS aan onze buitengrenzen. Bovendien krijgt de EU door meer samenwerking veel meer slagkracht. Met een volwaardige Europese defensiemacht zouden wij ons moeten kunnen meten met grootmachten als de VS en China en houden we bovendien meer geld over. Volgens onderzoek van het Europees Parlement kan meer defensiesamenwerking de EU jaarlijks tussen de 26 en 130 miljard euro besparen. Dat is allemaal geld dat we vervolgens kunnen inzetten voor nuttige zaken als onderwijs.

Nu Donald Trump de nieuwe president van de Verenigde Staten wordt, wordt onze boodschap nog urgenter. Trump trekt namelijk openlijk in twijfel of de VS andere NAVO-lidstaten nog wel zal bijstaan mochten zij worden aangevallen. Daarmee dreigt hij het fundament van dit bondgenootschap onderuit te halen en geeft hij tegenstanders van ons bondgenootschap de wind in de rug.

Strategische fout

Daarbij is het zorgelijk dat Trump tegelijkertijd toenadering zoekt tot Rusland en aangeeft de sancties op Rusland te willen opheffen. Dat zou een strategische fout van jewelste zijn. Juist Rusland is de afgelopen jaren steeds meer een strategische vijand gebleken van het vrije Westen. Niet alleen nam Poetin de Krim in en destabiliseerde hij Syrië verder. Ook maakte hij de EU en VS zelf in toenemende mate doelwit van rechtstreekse aanvallen in cyberspace en probeert hij vrije verkiezingen te beïnvloeden door de verspreiding van nepnieuws en het hacken van politici en politieke partijen.

Juist omdat D66 terdege beseft welke geopolitieke uitdagingen Nederland en de EU hebben, kiezen wij ook heel bewust voor investering in defensie, buitenlandse zaken en ontwikkelingssamenwerking. We hebben de afgelopen jaren juist een trendbreuk gerealiseerd, voor het eerst sinds lange tijd kwam er geld bij voor Defensie. Dat gebeurde bij het Herfstakkoord in 2013 toen D66, ChristenUnie en de SGP met het kabinet onderhandelde over de Begroting voor 2014.

Dat was hard nodig ook, want het was het kabinet Rutte I (VVD en CDA) dat in 2010 besloot één miljard euro te bezuinigen op Defensie. Het kabinet Rutte II (VVD en PvdA) deed in 2012 er nog eens ruim 300 miljoen euro vanaf. En dat terwijl de VVD in de campagne nog beloofde niet verder te bezuinigen op de krijgsmacht!

Veiligheid

D66 is zich er van bewust dat we er nog niet zijn. Nederland dient zijn verantwoordelijkheid te nemen en de uitgaven voor Defensie te verhogen. Daarom pleit D66 er nu voor de defensieuitgaven stapsgewijs te laten toegroeien naar het Europees gemiddelde. Op die manier gaan wij verantwoord met onze veiligheid om.

Dat moet dan wel gepaard gaan met meer Europese defensiesamenwerking, zoals taakspecialisatie, gezamenlijk onderhoud en aanschaf van defensiematerieel, meer gezamenlijk oefenen, trainen en opleiden met Europese partners en het openbreken van de Europese defensiemarkt. Deze verdergaande Europese integratie stelt ons in staat te bouwen aan een sterke Europese defensiepijler bínnen de NAVO. De veiligheidsgaranties die NAVO-leden aan elkaar bieden zijn en blijven zo het fundament onder onze veiligheid.

D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma is woordvoerder Buitenlandse Zaken
D66-Kamerlid Salima Belhaj is woordvoerder Defensie

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden