COMMENTAARINTOLERANTIE NEDERLAND

D66 is nu haatobject voor populistische kiezers

In Nederland is homoseksualiteit breed geaccepteerd, maar de haatmails tegen Rob Jetten zijn zorgelijk.

Peter Giesen
Rob Jetten (D66) tijdens de schorsing van het wekelijkse debat over de coronacrisis. Beeld Freek van den Bergh
Rob Jetten (D66) tijdens de schorsing van het wekelijkse debat over de coronacrisis.Beeld Freek van den Bergh

Kankerhomo. Achterlijke flikker. Vieze pisnicht. Het zijn zo maar een paar kwalificaties die D66-leider Rob Jetten vrijwel dagelijks krijgt toegestuurd. Op de Internationale Dag tegen de Homofobie bracht Jetten een korte bloemlezing uit zulke haatmail. Volgens internationaal onderzoek behoort Nederland tot de landen waar homoseksualiteit het meest geaccepteerd is. Dat neemt niet weg dat er wel degelijk reden tot zorg is. Lhbt’ers ­rapporteren zelf dat Nederland minder tolerant wordt en dat het gevaarlijker wordt om hand in hand te lopen. Vaak worden jongens met een migratie-achtergrond, vooral ­Marokkanen, als dader aangewezen. Volgens onderzoek zijn Marokkanen inderdaad sterk oververtegenwoordigd als ­dader van geweld tegen homo’s. Hier ligt onmiskenbaar een probleem dat in de hand wordt gewerkt door de negatieve houding van de islam tegenover homoseksualiteit. Natuurlijk keuren ook orthodoxe christenen homoseksualiteit af, maar voor zover bekend zijn strenge christenen niet oververtegenwoordigd bij geweldsincidenten.

Goed onderzoek naar deze materie is helaas schaars. Een veel geciteerd onderzoek stamt alweer uit 2009. Toen bleek geweld tegen homo’s ook weer geen monopolie van minderheden: 36 procent was destijds van Marokkaanse afkomst, eveneens 36 procent was autochtoon.

De haatmail die Rob Jetten ontving, was niet afkomstig van mensen met een migratieachtergrond, maar van populistische nationalisten, veelal aanhangers van PVV en Forum voor Democratie. In een tijd waarin culturele vraagstukken het politieke debat domineren, is D66 een haatobject voor populistische kiezers geworden. De partij staat voor alles wat zij verafschuwen: kosmopolitisme, multiculturalisme, liberalisme.

In een gepolariseerd land ontaarden politieke meningsverschillen te vaak in ordinaire scheldpartijen via sociale media, waarbij de deelnemers een merkwaardige fixatie op anale seks aan de dag leggen, zoals ook vrouwelijke haat­objecten hebben gemerkt. De tirades aan het adres van Rob Jetten getuigen dan ook niet alleen van homofobie, maar ook van een elementair gebrek aan beschaving bij sommige Nederlanders, zichtbaar gemaakt door sociale media.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden