Cultuurplannen treffen regio het hardst

Als de plannen van staatssecretaris Halbe Zijlstra doorgaan, verwordt een groot deel van Nederland tot een cultureel niemandsland.

Voor Brabant, als belangrijke motor van de Nederlandse economie, heeft Halbe Zijlstra slechts 1,9 procent van de rijksgelden over, voor de Randstad ruim 70 procent. Daarmee doet hij de waarde van Brabant voor heel Nederland ernstig tekort.
Al jarenlang krijgt Brabant maar een bijzonder klein deel (3 procent) van de landelijke cultuurgelden.

We hadden verwacht dat Zijlstra deze bezuinigingsoperatie aan zou grijpen om de verhoudingen recht te trekken. Zijn eigen uitgangspunt in december 2010 was immers dat hij de spreiding van het hoogwaardige aanbod in Nederland zou garanderen. Maar het tegendeel gebeurt.

Natuurlijk hebben grote steden een aanzuigende werking op cultuur en op talenten. Maar ook in de rest van Nederland wonen mensen die graag een opera, toneel- of een dansvoorstelling bekijken.

Top
Bovendien worden al die kunstenaars, musici en acteurs niet als grote talenten geboren in de Randstad. Die komen ook voor een groot deel uit de regio, waar ze ontdekt en opgeleid worden. De Brabantse kunstacademies bijvoorbeeld, behoren tot de top van Nederland.

70 procent van het rijksbudget naar de drie grootste steden Amsterdam, Rotterdam en Den Haag, staat in schril contrast met het percentage dat naar Brabant gaat, met Eindhoven en Tilburg als respectievelijk vijfde en zesde stad van het land. Zo krijgt Amsterdam straks per inwoner 226 euro per jaar voor cultuur en Brabant 2,50 euro.

Economische groei
Zet dit eens af tegen het volgende: Brabant heeft 2,4 miljoen inwoners, dat is 14,5 procent van de Nederlanders. Samen zijn we goed voor 20 procent van het Bruto Nationaal Product, en Brabant produceert 45 procent van de Nederlandse export. Ook wordt 40 procent van het Nederlandse researchbudget door Brabant geïnvesteerd, en is de groei van de economie hier met 2,3 procent beduidend hoger dan de landelijke 1,8 procent.

Aan dergelijke successen werken we hard. Dat doen we samen in Brabant, want daar bereik je veel mee. Ook op gebied van cultuur doen we dat. Een samenwerking die uniek is in Nederland. Provincie, de vijf grote gemeenten (samen BrabantStad) en de culturele instellingen in Brabant hebben de staatssecretaris aangeboden om samen te kijken naar de toekomst van de culturele infrastructuur in Brabant, en hoe we die beter en efficiënter kunnen laten werken. Dat aanbod staat nog steeds, we dagen de staatssecretaris uit om deze uitgestoken hand aan te nemen.

Cultuur heeft een belangrijk aandeel in de successen van Brabant. Want zonder cultuur is Brabant als provincie minder interessant om in te wonen en te leven, of om er je als kenniswerker of bedrijf te vestigen. Cultuur is van betekenis voor het vestigings- en leefklimaat. Interessante voorstellingen, concerten, festivals waar je naartoe kunt gaan, zorgen er mede voor dat je je goed voelt. Ze dragen er aan bij dat je gezond bent en blijft.

Gaten schieten
Cultuur maakt je trots op wat je bent, waar je onderdeel vanuit maakt en waar je vandaan komt. Ook bedrijven vestigen zich daarom het liefste op een plek waar voor hun werknemers meer is dan het werk alleen. Kortom: door Brabant zo’n absurd klein deel van de rijksmiddelen voor cultuur toe te kennen, maak je veel stuk. Gaten schieten in de culturele infrastructuur, is gaten schieten in de economie van het land én in onze samenleving. Wij roepen de Tweede Kamer op hierin niet klakkeloos mee te gaan.

Ondertekenaars:

Bart Berden,
Lid Raad van Bestuur St. Elisabeth Ziekenhuis
Hoogleraar aan de Universiteit van Tilburg

Philip Eijlander, Rector Magnificus Universiteit van Tilburg

Guus Hoefsloot, voorzitter Raad van Commissarissen Brabantse Herstructureringsmaatschappij voor Bedrijventerreinen(BHB)
Voorzitter Raad van Toezicht Opera Zuid

Elies Lemkes-Straver, directie-voorziter Brainport Development NV

Charles de Mooij, Directeur Noordbrabants Museum

Ton Nelissen, Voorzitter Kamer van Koophandel Brabant

Paul Rüpp, Voorzitter College van Bestuur Avans Hogeschool

Tiny Sanders, algemeen directeur PSV
Commissaris Muziekgebouw Frits Philips

Peter Swinkels, voorzitter BZW

Gerrit-Jan Swinkels, voorzitter SER Brabant

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden