Opinie

Cultuuroptimisten laat je horen!

Mensen die een negatieve boodschap verkondigen zijn altijd veel mondiger, maar onder de nieuwe generatie heerst ook optimisme, schrijft Leon Caren, mede-oprichter van We Are Public. 'Overal zie je mensen opstaan die vooruit willen. Het wordt hoog tijd dat wij meer van ons laten horen.'

Leon Caren en mede-oprichter van We Are Public
Met Beethovens negende symfonie voerde Utrecht in 2010 actie tegen de bezuinigingen op kunst en cultuur. Het orkest bestond uit musici uit onder meer het Koninklijk Concertgebouworkest, het Radio Filharmonisch Orkest, maar voornamelijk uit amateurs. Beeld anp
Met Beethovens negende symfonie voerde Utrecht in 2010 actie tegen de bezuinigingen op kunst en cultuur. Het orkest bestond uit musici uit onder meer het Koninklijk Concertgebouworkest, het Radio Filharmonisch Orkest, maar voornamelijk uit amateurs.Beeld anp

De huidige tweedeling in de maatschappij gaat niet over rijk versus arm, gelovig versus niet-gelovig, Feyenoorders tegenover Ajacieden of allochtoon tegen autochtoon. Vorige maand bezocht ik de Dream Out Loud-tentoonstelling in Het Stedelijk Museum in Amsterdam. Een geweldige verzameling werk van jonge makers die aan de hand van kunst en technologie bouwen aan een betere toekomst. Ik werd er ongelofelijk blij van. En besefte: de tweedeling in Nederland gaat tussen mensen die de toekomst omarmen, die kansen zien en willen vernieuwen, die op een positieve manier aan de slag willen met de uitdagingen van deze tijd. En mensen die bang zijn. Bang voor verandering, bang voor Europa, bang voor nieuwkomers, bang voor aanslagen. En vooral bang om hun verworvenheden te verliezen.

Angstige conservatieven

Dat speelt natuurlijk niet alleen in Nederland. De Brexit is een heel goed voorbeeld. Zo werd een hele generatie jonge Engelsen de dupe van een groep angstige conservatieven. Je ziet het ook aan het gepolariseerde politieke klimaat in landen als Nederland, Frankrijk en Amerika. En helaas zijn de mensen die een negatieve boodschap verkondigen altijd veel mondiger. Frustratie is kennelijk een betere motor voor actie dan optimisme. Daarom krijgen we langzamerhand door media en politici het gevoel opgedrongen dat de wereld kapot gaat. Dat we op de rem moeten stappen. Onverdraagzaam moeten zijn. En onze eigen belangen te allen tijde moeten verdedigen en niet open mogen staan voor verandering.

Eerlijk gezegd ben ik dat spuugzat. En ik weet zeker dat ik niet de enige ben. Kijk maar naar de beweging IEDER1 die liet zien dat veel Nederlanders wél de multiculturele samenleving omarmen. Onder de nieuwe generatie heerst ook optimisme over de andere issues van onze tijd. Ontwikkelingen op het gebied van wetenschap, technologie, kunst en innovatie bieden mogelijkheden om te bouwen aan een betere toekomst. Creativiteit wordt volop ingezet om via experiment te komen tot oplossingen.

Avontuurlijke makers

Overal zie je mensen opstaan die vooruit willen. Met nieuwe ideeën. Op het gebied van schone energie bijvoorbeeld. Onafhankelijke journalistiek. Meer duurzaamheid. Meer verdraagzaamheid. Bij We Are Public doen we dat op het gebied van cultuur. Onze missie is om meer publiek en inkomsten te genereren voor de kunsten. En dan vooral voor jonge, avontuurlijke makers. Dat doen we met een innovatief lidmaatschap en door te bouwen aan een loyale groep mensen die kunst en cultuur op een nieuwe manier ontdekt en ondersteunt. Een bescheiden streven binnen de context van de wereldproblematiek. Maar we zijn onderdeel van een veel grotere beweging van optimisten. En het wordt hoog tijd dat wij meer van ons gaan laten horen.

Dus als je goede ideeën hebt en zin hebt in de toekomst: laat het horen. Op vol volume. Laten we het tij keren en ons verzetten tegen angst, onverdraagzaamheid en conservatisme. Laten we coalities smeden en de toekomst bij zijn kloten grijpen.

Dream out loud!

Leon Caren is antropoloog, cultureel ondernemer en mede-oprichter van We Are Public. Zaterdag 29 oktober start We Are Public op de Grote Markt in Den Haag met een zoektocht naar 1.000 cultuuroptimisten.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden