Opinie

Creatief omgaan met waarheid door politie is zeer ernstig

Naar aanleiding van de berichtgeving over de dood van Mitch Henriquez ben ik op internet eens naar andere filmpjes van recent politieoptreden gaan kijken.

Nico van Apeldoorn is voormalig wijkopbouwwerker en docent sociaal werk.
Protesten tegen de gewelddadige dood van de Arubaan Mitch Henriquez na een confrontatie met de politie. Beeld anp
Protesten tegen de gewelddadige dood van de Arubaan Mitch Henriquez na een confrontatie met de politie.Beeld anp

Daar schrok ik behoorlijk van. Je ziet agenten zich gedragen als straatvechters: schoppen, met de vuist in het gezicht slaan, arrestanten op de grond werken en met meerdere tegelijk boven op ze gaan zitten, keel afknijpen met een wurggreep of zelfs met de vingers, enzovoort.

De aanleidingen lijken vaak miniem.

Er is, als je dit ziet, eigenlijk maar één conclusie mogelijk: onze politie wordt bijzonder slecht opgeleid.

De agenten beheersen blijkbaar de meest fundamentele technieken niet om iemand in bedwang te houden. Het ontbreekt ze kennelijk ook aan sociaal-psychologische vaardigheden om situaties te de-escaleren of om zichzelf of hun collega's in bedwang te houden.

En hoewel er steeds wordt gezegd dat er geen sprake is van (raciale) profilering, lijkt het duidelijk dat in ieder geval het vermogen ontbreekt om te gaan met gevoeligheden en gedrag bij mensen uit andere culturen.

Bovendien is hun blijkbaar niet bijgebracht dat de politie de taak heeft burgers te beschermen en te helpen en dat geweld een uiterste middel moet zijn.

Dat geeft alles bij elkaar een droevig beeld van hun opleiding.

Verontrustend

Maar wat nog verontrustender is, is de gewoonte van de politie om bij elk incident in eerste instantie een onjuiste (je kunt eigenlijk wel zeggen: onware) voorstelling van zaken te geven.

Dat gebeurt zowel bij weinig spectaculaire gevallen, zoals het opbrengen van iemand met een dichtgevouwen spandoek, waarbij later wordt beweerd dat dit gebeurd is vanwege de kwetsende tekst op het doek - die de agenten dus niet hadden kunnen lezen (reportage van Wietse Pottjewijd in de Volkskrant van 30 mei), als in het geval van Mitch Henriquez, waar werd verklaard dat hij in de politieauto onwel was geworden, en waar alleen dankzij de filmpjes van omstanders duidelijk is geworden dat hij al voordat hij de politieauto inging niet of nauwelijks meer bij bewustzijn was.

Dit 'creatief' omgaan met de waarheid is zeer ernstig, omdat elke verklaring van een politieman een ambtsedige verklaring is en dus altijd zwaarder telt dan de verklaringen van verdachten, omstanders of andere getuigen. Als er niet toevallig een filmpje is, worden deze onwaarheden dus nooit ontmaskerd.

Het zo makkelijk afleggen van in wezen meinedige verklaringen door politieambtenaren betekent dat er naast een gebrekkige opleiding ook iets heel erg mis is met de mentaliteit bij onze politie. Een griezelig idee.

Nico van Apeldoorn is voormalig wijkopbouwwerker en docent sociaal werk.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden