commentaar

'Corporatiedirecteuren Vestia en Rochdale waren alleenheerser'

De parlementaire enquête laat nu al zien dat het toezicht op corporatiedirecteuren beter moet, schrijft Xander van Uffelen vandaag in het commentaar van de Volkskrant.

Erik Staal, voormalig directeur-bestuurder bij Vestia, voor aanvang van zijn verhoor door de Parlementaire Enquetecommissie Woningcorporaties.Beeld anp

De gevallen corporatiedirecteuren Erik Staal en Hubert Möllenkamp kregen de afgelopen week de termen sorry en spijt niet of nauwelijks over hun lippen. Staal, onder wiens leiding corporatie Vestia door een derivatenschandaal een miljardenschuld opliep, voelde zich geremd open te spreken, aangezien hij nog verwikkeld is in een juridisch gevecht met zijn oude werkgever.

Ook Möllenkamp die op kosten van zijn corporatie Rochdale rondreed in een Maserati, toonde zich weinig berouwvol. Niet onbegrijpelijk, aangezien het Openbaar Ministerie nog een strafzaak tegen hem in voorbereiding heeft. Alle fouten die Möllenkamp in het openbaar zou erkennen, brengen voor hem een veroordeling mogelijk dichterbij.

Mijnenveld
Het juridische mijnenveld waar de bestuurders doorheen laveren, domineert tot nog toe de parlementaire enquête naar de problemen bij de woningbouwverenigingen. In de zaal geven advocaten soms zichtbaar advies aan de verhoorden. Deze situatie doet afbreuk aan de doelstellingen van de enquête. Juist de hoofdrolspelers van het corporatiedrama zouden in het openbaar lessen moeten kunnen trekken uit de gemaakte missers.

Tegelijkertijd heeft de parlementaire commissie al diverse nieuwe details boven water gekregen. Allerlei banken hebben bijvoorbeeld Vestia per brief laten weten dat de derivatenpositie voor de corporatie onhoudbaar was. De commissarissen hebben deze informatie echter nooit ontvangen, zo bleek tijdens de verhoren.

Met alle nieuwe feiten kan de commissie nog beter analyseren waar, wanneer en waarom de corporaties in de fout zijn gegaan. Want naast de openbare boetedoening, zal de commissie vooral willen weten hoe het bij zo veel corporaties is misgelopen.

Geen enkele tegenspraak
In het vervolg van de enquête zal nog meer de nadruk uitgaan naar de analyse van de problemen en de mogelijke oplossingen. De controle van en het toezicht op de corporatiedirecteuren zullen in ieder geval verbeterd moeten worden, zo is nu al duidelijk. Het optreden van Möllenkamp en Staal liet namelijk zien dat zij als alleenheerser te vrij konden opereren en intern geen enkele tegenspraak duldden.

Xander van Uffelen is chef van de economieredactie van de Volkskrant

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden