CommentaarCoronacrisis

Coronavirus zet VS en China lijnrecht tegenover elkaar

Met de strijd tegen het coronavirus steekt een nieuwe confrontatie tussen de VS en China de kop op.

Donald Trump en afgevaardigden bespreken de coronacrisis op het hoofdkantoor van de Federal Emergency Management Agency (FEMA). Beeld REUTERS

Wie herinnert zich nog de handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China? Het lijkt een eeuw geleden sinds het uitbreken van het coronavirus. Maar temidden van de chaos die het virus in de hele wereld zaait, flakkert een nieuwe ruzie tussen de twee grootmachten op.

President Trump wijst met de beschuldigende vinger naar China als de bron van het virus. In zijn tweets heeft hij het steeds over het ‘Chinese virus’, alsof het een exportproduct is van de grote rivaal.

Natuurlijk valt er wel wat aan te merken op de manier waarop de Chinese autoriteiten de uitbraak in Wuhan aanvankelijk geheim probeerden te houden − gebrek aan openheid is een van de zwakste plekken van het Chinese systeem. Maar het lijkt er toch vooral op dat Trump de term gebruikt om een vijandbeeld te scheppen waarmee hij zijn eigen klunzige opmerkingen over het virus probeert te maskeren.

Op hun beurt stoken de Chinese leiders, die zich er ook bewust van zijn dat zij in het krijt staan bij hun burgers, het conflict op met het verspreiden van de samenzwerigstheorie dat Amerikaanse militairen het virus in Wuhan hebben gebracht.

De propagandaoorlog sluit naadloos aan bij het effect dat het coronavirus over de hele wereld heeft. Ieder land, ieder mens heeft de neiging zich op zichzelf terug te trekken voor zijn eigen veiligheid: grenzen dicht, mondkapjes op.

Zelfs binnen de Europese Unie gaat het vrije verkeer van personen, een van de grondbeginselen van de EU, overboord. Begrijpelijk gezien de omvang van het probleem, maar hopelijk wel tijdelijk.

Het gevaar bestaat dat het virus als een katalysator zal werken voor het isolationistische sentiment dat Trump sinds zijn aantreden in eigen land heeft aangewakkerd: de buitenwereld is een in principe vijandige omgeving, zelfs bondgenoten zijn niet te vertrouwen.

Een nieuwe ronde van de confrontatie tussen de VS en China is het laatste waarop de wereld zit te wachten nu het coronavirus nog volop woedt en de wereldeconomie bezig is ineen te storten. In de strijd tegen het virus zijn er geen vijanden. En voor het herstel van de economische schade zullen er vooral bondgenoten nodig zijn.

Lees ook

Ruzie tussen China en VS loopt gierend uit de hand, juist nu eenheid geboden is
De vijandigheid tussen China en de Verenigde Staten loopt uit de hand. Een ruzie op Twitter over de oorsprong van het coronavirus is met uitzetting van ruim tien Amerikaanse correspondenten woensdag geëscaleerd tot een ongekende hoogspanning. Terwijl het virus over de wereld raast, verliezen twee supermachten zich in rivaliteit.

Complottheorieën in de VS: is het virus een biologisch wapen van Bill Gates?
Niet alleen obscure figuren, ook vooraanstaande media als Fox News verspreiden nepnieuws over het coronavirus in de VS. Vanzelfsprekend wordt filantroop George Soros in de complottheorieën betrokken, maar ook Bill Gates blijkt verdacht.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden