LezersreactiesRellen

‘Coronamaatregelen zijn katalysator voor sociale spanningen’

Wat vinden de lezers van de Volkskrant van de rellen afgelopen weekend in Amsterdam, Urk, Eindhoven en andere plaatsen waar demonstraties tegen coronamaatregelen, zoals de avondklok, volledig ontspoorden? Een selectie uit de ingezonden brieven.

Redactie
Demonstranten worden de Mobiele Eenheid van het 18 Septemberplein in Eindhoven verwijderd. Beeld ANP
Demonstranten worden de Mobiele Eenheid van het 18 Septemberplein in Eindhoven verwijderd.Beeld ANP

Urk

Hoog tijd dat ze in Urk vanaf de kansel Romeinen XIII preken: ‘Iedereen moet het gezag van de overheid erkennen, want er is geen gezag dat niet van God komt; ook het huidige gezag is door God ingesteld.’

Eduard van Tol, Amsterdam

Mannen

Hoe komt het toch dat de relschoppers die na de eerste avondklok de straat op gingen, voornamelijk mannen waren?

Patricia van Gorkom, Rotterdam

Demonstranten op het 18 Septemberplein in Eindhoven. Beeld ANP
Demonstranten op het 18 Septemberplein in Eindhoven.Beeld ANP

Autochtonen

Afgelopen weekend was het weer raak in Urk. Honderden jongeren negeerden de avondklok, gooiden stenen naar de politie en staken een teststraat van de GGD in de fik. Dit past in een patroon waarin plaatsen gedomineerd door autochtonen (denk ook aan Stein, Veen en Duindorp) zich ‘traditioneel’ misdragen. Het is verbazingwekkend dat de politie en burgemeesters zich steeds laten verrassen door de rellen. Wellicht komt dit door de milde toon van media en politiek over de ongeregeldheden in deze gebieden.

De vraag die ik lang niet van mezelf mocht stellen, maar waar ik niet langer omheen kan: zou de reactie van politie, burgemeesters, media en politiek hetzelfde zijn als het wijken betrof met grote concentraties inwoners met een migratieachtergrond, zoals Kanaleneiland? Nu ik de vraag durf te stellen ben ik bang voor het antwoord. En met mij vele anderen met een migratieachtergond.

Kerwin Doelwijt, Utrecht

De politie verwijdert demonstranten van het 18 Septemberplein in Eindhoven. Hier hadden zich vele honderden mensen verzameld uit protest tegen het coronabeleid.  Beeld ANP
De politie verwijdert demonstranten van het 18 Septemberplein in Eindhoven. Hier hadden zich vele honderden mensen verzameld uit protest tegen het coronabeleid.Beeld ANP

Capitool

Ik keek naar de rellen in het Amerikaanse Capitool en dacht: ‘Gelukkig is het ver weg.’ Ik kijk naar de rellen in Nederland en denk: ‘Wat is het dichtbij!’

Florine Tijmes, Nunspeet

Uitlokking

De rellen in Amsterdam en Eindhoven zouden volgens mij niet zijn ontstaan als figuren zoals Willem Engel en Michel Reijinga de boel niet zouden ophitsen. Zij lokken andere groeperingen opzettelijk uit om mee te doen aan deze rellen en strafbare feiten te plegen. Vernieling en plundering zijn nog wel de minst erge feiten.

Volgens mij is uitlokking tot een strafbaar feit ook strafbaar. Ik hoop dat de relschoppers van zondag niet wegkomen met een geringe boete en een opgeheven vingertje van de rechter (dit mag je niet weer doen!) maar een passende straf krijgen en alle schade moeten vergoeden.

Bert Westra, Stiens

Katalysator

In de Volkskrant lees ik over coronarellen in Nederland. Jammer dat hierbij onschuldige mensen worden geraakt. Ik ben er niet bij geweest, maar ik kan me voorstellen dat een deel van de relschoppers mensen zijn die gefrustreerd zijn over hun situatie met hoge lasten (huren, zorgkosten) en schulden. Ik keur de rellen niet goed, maar het zijn tekenen van onmacht en woede. Coronamaatregelen zijn de katalysator die bestaande sociale spanningen tot uitbarsting laten komen. Ik zou in Nederland ook kijken naar de maatschappij die we willen en de rol van de (liberale) politiek, in plaats van alleen maar de moraalridder uithangen op tv.

Grote schade en plunderingen bij een Jumbo City in het centraal station van Eindhoven na demonstraties in de binnenstad van Eindhoven. Beeld ANP
Grote schade en plunderingen bij een Jumbo City in het centraal station van Eindhoven na demonstraties in de binnenstad van Eindhoven.Beeld ANP

Ronald Jansen, Hoogeveen

Rusland

Er werd heel wat gedemonstreerd in ons land dit weekeinde. Het trieste resultaat: geplunderde winkels in Eindhoven en een in brand gestoken coronateststraat op Urk. De burgemeester spreekt er schande van, de minister vindt het zoals gewoonlijk ontoelaatbaar. Er zijn mensen gearresteerd, er zullen waarschijnlijk een paar taakstraffen volgen.

Een paar duizend kilometer naar het oosten, in Rusland, werd ook gedemonstreerd. Daar is heel wat meer moed voor nodig om de straat op te gaan, het is nog maar de vraag of je je familie en vrienden binnen afzienbare terugziet. Godzijdank is dat in Nederland anders, maar soms zou je willen dat onze overheid iets steviger in haar schoenen staat en iets harder optreedt in deze rare tijden.

Rob van der Velden, Teuge

Vrijheid

Onlangs is in naam van de vrijheid het halve land gesloopt. We weten niet meer wat het echte leven betekent, we weten niet meer wat echte vrijheid betekent. Echte vrijheid heeft niets te maken met ‘kunnen doen en laten wat je wilt’, echte vrijheid is de mogelijkheid hebben om je eigen talenten te kunnen ontplooien, in het volle besef dat je eigen handelingsruimte eindigt waar die van de ander begint. Vrijheid refereert aan verantwoordelijkheid. Als het sociale karakter verdwijnt, raakt onze vrijheid geperverteerd en rest slechts vernietigend egoïsme. Vandalisme dus. Zoals de Deense filosoof Søren Kierkegaard al schreef: we zijn gedoemd tot vrijheid... En die veroordeling blijken we niet goed aan te kunnen.

E. Kuypers, Maastricht

LEES VERDER

De demonstranten op het Museumplein hadden niet uiteengeslagen moeten worden, maar juist grondrechtelijk beschermd dienen te worden. De burgemeester heeft door niet pragmatisch te handelen, waarschijnlijk bijgedragen aan grotere verspreiding van het coronavirus dan nodig, aldus Willem Jebbink.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden