DE FLEXIBELE OPINIEMAKERThomas Hogeling

Corona wordt gebruikt als een dwaas kapstokje om een compleet vuurwerkverbod af te dwingen

De flexibele opiniemaker verdedigt wekelijks een opinie waar op dat moment behoefte aan is. Ditmaal: er bestaat een links complot tegen vuurwerk.

Complottheorieën doen het uitstekend in opinieland. Zet een gelover tegenover een niet-gelover en je krijgt alles wat een redactie wil. Als flexibele opiniemaker introduceer ik dan ook met liefde een goede complottheorie.

Het vermoeden ontstond voor het eerst op 31 oktober jongstleden, toen GroenLinks en de Partij voor de Dieren voorstelden deze jaarwisseling vuurwerk te verbieden om ‘de zorg te ontlasten’. Een bizar plan, vond ook de VVD bij monde van Kamerlid Erik Ziengs: ‘Ze willen gewoon alle leuke dingen afpakken van de mensen.’ Ook stelde Ziengs dat ‘corona gebruikt wordt als dwaas kapstokje om een compleet vuurwerkverbod af te dwingen.’ Een forse beschuldiging, maar wie dit artikel uitleest zal beseffen dat het klopt.

Door te hameren op de doden en gewonden die vuurwerk elk jaar eist, zette links het kabinet stevig onder druk. Het argument ‘de zorg is overbelast dit jaar’ werd erbij gehaald en twee weken later zag het kabinet geen andere uitweg dan het aankondigen van een eenmalig vuurwerkverbod. Zo kreeg links haar zin. Maar volgens Pyrotechniek Nederland zit er meer achter, corona is volgens de branchevereniging slechts een gelegenheidsargument: ‘Dit algehele vuurwerkverbod willen sommige partijen namelijk al jaren.’

Vuurwerk verbieden in jaren dat de zorgcapaciteit op orde is, waarom zou je dat in vredesnaam willen? Ik kon het eerst ook nauwelijks geloven, totdat ik na grondig zoekwerk op de aankondiging stuitte van een initiatiefwet voor eens vuurwerkverbod. Afzender: GroenLinks en PvdD. Waar staat PvdD voor? Inderdaad: Partij voor de Dieren. Datum: 1 januari 2020. Toeval? Nee, hier is over nagedacht. Het blijkt precies de datum waarop de meeste vuurwerkslachtoffers vallen. Het wordt nog gekker: op 6 februari werd de wet daadwerkelijk gepresenteerd. Een vuurwerkverbod vanwege corona? Laat me niet lachen. De rupsjes-nooitgenoeg op links zullen niet rusten tot de zorg élke jaarwisseling wordt ontlast.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden