commentaar

Corona weerspiegelt de sociale ongelijkheid, en versterkt die ook nog eens

Preventie moet worden opgewaardeerd tot fundament van de gezondheidszorg.

Medewerkers tijdens een operatie op de speciale Covid-IC afdeling in het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). Beeld ANP
Medewerkers tijdens een operatie op de speciale Covid-IC afdeling in het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC).Beeld ANP

Dat corona niet alle bevolkingsgroepen in dezelfde mate raakt, was bij het begin van de pandemie al duidelijk: ouderen werden vaker en ernstiger ziek dan jongeren, en zij liepen een groter risico om aan de ziekte te overlijden. Het CBS heeft nu vastgesteld dat corona ook in sociaal opzicht discrimineert: het overlijdensrisico onder mensen in de laagste inkomenscategorie is tweemaal zo groot als dat van mensen in de top van de sociale piramide. In de leeftijdscategorie tot 70 jaar loopt het armste kwintiel (20 procent) zelfs een driemaal zo grote kans om aan corona te overlijden als mensen in het hoogste kwintiel.

Dat (chronische) armoede tot een lagere levensverwachting leidt, was natuurlijk al bekend. Mensen onderaan de sociaaleconomische ladder – doorgaans lager opgeleid – houden er vaker ongezonde leefgewoonten op na dan beter gesitueerden, en beïnvloeden elkaar daarin. Ze lijden vaker aan chronische aandoeningen zoals long-, hart- en vaatziekten en diabetes, staan (als gevolg van alle onzekerheden in hun leven) vaker bloot aan stress, en kunnen daaraan minder goed het hoofd bieden. De corona-statistieken laten zien hoe kwetsbaar ze (mede) daardoor zijn voor corona.

Verhoging van het vaccinatietempo (dat de laatste tijd weer bedenkelijk is ingezakt) is hoe dan ook wenselijk, maar dient ook nog eens – meer dan tot voor kort werd beseft – een sociaal doel. Daarnaast zou bij de heropening van de samenleving, die ooit wel eens haar beslag zal krijgen, meer moeten worden gelet op de belangen van de groepen die tot dusverre het meest onder corona te lijden hebben gehad.

Zelfs een samenleving die sociale ongelijkheid tot op zekere hoogte aanvaardt, zou geen genoegen moeten nemen met sterftecijfers die vergaand samenhangen met inkomensverschillen. Het toekomstige kabinet zou daaraan het zijne kunnen bijdragen door gezonde leefgewoonten te bevorderen – bijvoorbeeld door ten minste één voedzame maaltijd per dag voor elk schoolgaand kind te garanderen – en door preventie en amplitie (bevordering van positieve leefomstandigheden) op te waarderen tot de fundamenten van de gezondheidszorg. Opdat de sociale weerslag van een volgende pandemie minder onthutsend is dan die van corona.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden