LEZERSBRIEVENDINSDAG 19 MEI

‘Corona, tabak, alcohol, ik snap het verschil in aanpak niet’

De ingezonden lezersbrieven van dinsdag 19 mei.

Een supermarktmedewerker bij het verkooppunt voor sigaretten. Beeld Hollandse Hoogte / Robin Utrecht
Een supermarktmedewerker bij het verkooppunt voor sigaretten.Beeld Hollandse Hoogte / Robin Utrecht

Brief van de dag

Blijkbaar zijn we met zijn allen in Nederland en zelfs bijna ­wereldwijd in staat om rigoureuze maatregelen te nemen als het om de gezondheid en het voorkomen van sterfgevallen gaat. Er zijn nu wereldwijd zo’n 300 duizend mensen overleden aan het covid-19-virus de laatste drie maanden. Dat zijn er pakweg 100 duizend per maand. Om dat aantal te beperken wordt vrijwel alles uit de kast gehaald, met enorme gevolgen voor de economie, cultuur, persoonlijk welzijn, et cetera.

Van de andere kant sterven er wereldwijd gemiddeld per jaar 7 miljoen mensen aan (de gevolgen van) roken. Dat zijn er bijna 600 duizend per maand. Als we het roken per direct zouden verbieden, de hele tabaksindustrie morgen sluiten, alle voorraden sigaretten vernietigen en een boete van laten we zeggen 390 euro opleggen voor iedereen die betrapt wordt op het ­roken van een sigaret, zouden daar dus per maand ruim een half miljoen sterfgevallen voorkomen kunnen worden.

Gek idee? Onhaalbaar? Drie maanden geleden zou wat er zich nu afspeelt in de wereld ook een gek idee hebben geleken. Toch is het gelukt om een complete omwenteling van het denken en handelen teweeg te brengen, zonder noemenswaardige protesten. Makkelijk praten als niet-roker? Best, doen we hetzelfde met alcohol (dat raakt mij persoonlijk wel). Scheelt ook weer 3 miljoen doden per jaar.

Te duur? De misgelopen ­accijnsinkomsten kunnen worden gecompenseerd door bijvoorbeeld de beperkingen in de horeca op te heffen: dat kost immers beduidend minder mensenlevens. Al wordt het dan misschien niet meer zo gezellig op het rookvrije terras met een glaasje prik.

Noem me naïef, en natuurlijk gaat dat allemaal niet gebeuren, maar ik snap het verschil in aanpak niet. Het enige verschil tussen doden door het virus en die door tabak of alcohol, is dat het virus zich veel acuter en dus zichtbaarder manifesteert. Als je na het roken van een sigaret binnen twee weken op de ic terecht zou kunnen komen, zou dat ook allang verboden zijn.

Zoals Jan Terlouw het in de krant van afgelopen zaterdag voor wat betreft de klimaatverandering zo treffend zei: de mens heeft helaas geen langetermijngen.

Han Evers, De Bilt

Slachtoffers

Slachtoffers uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst. In het artikel over suïcide komen vijf experts uit de zorgsector aan het woord. Vier zijn pertinent: de coronacrisis gaat op termijn veel zelfmoorden opleveren. Is dat nieuws? Nee. We weten al lang dat ­tijdens economische crises meer mensen zelfmoord plegen, vooral mannen die hun baan verliezen.

Er is gelukkig één expert die zegt dat we een crisis als deze nog nooit hebben meegemaakt, en we het dus niet weten. Dát is nieuws, zeker van ­iemand die als enige dicht bij actuele cijfers zit. Uit andere bronnen weten we dat het aantal suïcides in Nederland de afgelopen twee maanden flink lager ligt dan een jaar geleden. Dat is ook nieuws, zeker gezien de fors verminderde zorg, maar wellicht te positief om interessant te zijn.

Natuurlijk is de kans groot dat de vier experts de komende jaren alsnog gelijk krijgen. Het is voor journalisten en experts nog wennen: vertrouwde open deuren bieden geen garantie voor relevantie tijdens en na corona.

Bauke Koekkoek, crisisverpleegkundige, Zeist

Sceptici

Overal om je heen zie je de scepsis toenemen over corona. Mensen die vrolijk handen willen schudden, krantjes in de bus doen vol met complottheorieën. En mij toespelen dat er echt wat anders aan de hand is dan corona. Denken al die mensen echt in alle eerlijkheid dat alle wetenschappers, virologen en medici onder een hoedje spelen met de regeringen van de wereld, om mensen te doden?

Als dat waar zou zijn, dan is het voor de eerst in de geschiedenis van de mensheid dat alle regeringen, niet een uitgezonderd, het met elkaar eens zijn om dit voor elkaar te krijgen.

Monique Windmeijer, Halsteren

Leefruimte

Utrecht snakt naar opening terrassen’. VVD en D66 staan positief tegenover meer publieke ruimte in beslag te laten nemen door de horeca. Het hele Neude zou gebruikt kunnen worden als terras volgens een voorstel van een lokale uitbater. Dan kan de horeca weer wat verlies goedmaken.

Er zijn dit weekend al looproutes ingevoerd in het altijd drukke centrum, dus hoe dat een beetje veilig moet, is mij een raadsel. Publieke ruimte is beweeg- en ademruimte voor elke burger en niet alleen voor de horecabezoekers.

In de loop der jaren heb ik het aantal terrassen in de binnenstad dramatisch zien toenemen. Komt er een pand leeg te staan, hup, horeca erin. De binnenstad is verworden tot een monocultuur van kleding-,schoen, en telefoonwinkels, restaurants en grandcafés. In het weekend is het centrum per fiets al niet te bereiken, want alle doorgaande routes zijn voetgangersgebied geworden.

Een voordeel van deze coronatijd kan zijn dat er eens wat horeca omvalt en daarmee ook terrassen verdwijnen. Dit komt de leef- en bereikbaarheid ten goede. Een historische binnenstad in niet alleen een verdienmodel voor ondernemers, maar ook leefruimte voor de burger.

Martin van den Berg, Utrecht

Afstand

Ik volg het nieuws in Nederland over de anderhalvemetersamenleving op de voet. Gelukkig ben ik een Volkskrantlezer die in Frankrijk woont. Hier hoeven we slechts 1 meter afstand te houden. Dat geeft de horeca, toerisme, cultuur, scholen, et cetera toch echt veel meer speelruimte. Om het allemaal te organiseren en de omzet (ook voor mijn chambres d’hôtes) nog enigszins te redden. Toch gaat het allemaal om hetzelfde virus. Vreemd, hè?

Franck Verhoeks, Riom-ès-Montagnes (Frankrijk)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden