LezersbrievenVrijdag 13 maart

Corona-pandemie heeft ook voordelen

De ingezonden lezersbrieven van vrijdag 13 maart

Redactie
Thuiswerken kan ook voordelen hebben. Beeld Getty
Thuiswerken kan ook voordelen hebben.Beeld Getty

Brief van de dag: heilzame ‘event’-vastentijd

Laten we voorzichtig ook eens kijken naar de vele voordelen, die de corona-pandemie ons brengt: we komen eindelijk aan ons werk toe omdat allerlei workshops, heisessies, netwerkbijeenkomsten, groepsvergaderingen, afscheidsborrels en andere business events worden afgezegd. Ik zie dat als een heilzame ‘event’-vastentijd.

We leren een nieuwe vorm van sociale hygiëne die ons in de toekomst bij een gewone verkoudheid of griep, maar zeker bij een veel gevaarlijker virus, goed van pas zal komen. Ik denk nog steeds aan die collega die op haar werk kwam met de dappere mededeling: ‘Ik ben snipverkouden maar ben toch maar gekomen!’, waarna zij, ik en de halve afdeling én een grote groep leerlingen een paar dagen later ziek thuis zaten.

Nu al dat vliegen over de halve wereld g niet doorgaat en de algemene mobiliteit drastisch afneemt, halen we wellicht de klimaatdoelstellingen van Parijs al voor het einde van het jaar en kunnen we al gauw weer volop huizen bouwen en – elektrisch – 130 rijden.

We leren weer eens wat ‘gelijkheid’ is. Niemand kan zich immers tegen het virus verweren, blank, zwart, arm, rijk, moslim of atheïst. Dat schept toch een band en het maakt ons hopelijk bescheiden.

Joop van Reeken, Dinxperlo

Beroerd vaccin

De negatieve gevolgen van de uitbraak van het coronavirus voor de economie beginnen almaar sterker te worden. Bedrijven komen met winstwaarschuwingen, beurskoersen kelderen en groeiprognoses worden neerwaarts bijgesteld.

De centrale bank van de VS verlaagde vorige week de rente en gaf daarmee gehoor aan een steeds luider wordende roep om ingrijpen. Donderdag nam ook de ECB maatregelen om de kredietverlening te stimuleren. De hoop dat het herstel wordt bespoedigd, omdat de bestedingen van consumenten en bedrijven kunnen worden aangejaagd, lijkt echter ijdel. Het is, eerdere renteverlagingen indachtig, maar de vraag of gezinnen en ondernemingen in onzekere tijden nog verleid kunnen worden de hand van de knip te halen. Doen zij dit toch, dan kan vermoedelijk niet aan de toegenomen vraag worden voldaan. Steeds meer werknemers blijven immers noodgedwongen ziek thuis en vele fabrieken liggen stil. Door de afgenomen bedrijvigheid zijn de gevraagde producten niet beschikbaar.

De maatregelen van de centrale banken lijken al met al een behoorlijk beroerd vaccin tegen de economische gevolgen van het coronavirus.

Gijs van den Brekel, Tilburg

Beleggen

Na het bloedbad op de beurzen van de afgelopen weken, zou ik willen pleiten voor een verplichte psychologische test voor iedereen die wil gaan beleggen. Want het patroon is telkens hetzelfde: Onverwachte gebeurtenissen (nu virus en olie), lichte dalingen. Paniek, domme beslissingen (verkopen voor het te laat is) en dan scherper dalende koersen.

Schepje erboven op door de media: ‘2.000 miljard verdampt!’. Alleen zij die de paniek kunnen weerstaan, mogen nog beleggen. Beter voor iedereen. En zeker voor de pensioenfondsen.

Peter Nierop, Purmerend

Xenofobie

Door die hele coronacrisis is mij na het lezen van het stuk over racisme jegens Aziaten duidelijk geworden dat xenofobie een gevaarlijkere ziekte is dan alle griepvirussen bij elkaar.

Hink Sieger, Blaricum

Excuses

Wordt het niet tijd dat de Nederlandse regering haar excuses aanbiedt aan de 200 duizend militairen die voor niets naar Nederlands-Indië zijn gestuurd? Een oorlog waarbij zesduizend militairen voor niets het leven hebben gelaten.

Jan Wagenaar, zoon van een veteraan, Amsterdam

Excuses (2)

Nu we toch excuses aan het maken zijn, weet ik ook nog wel een goede. Onze welgemeende excuses aan alle Molukkers, in Nederland in elk geval.

Na de Indonesische onafhankelijkheid werden ze naar Nederland gehaald met de vage belofte van een eigen staat. In Nederland zijn de KNIL’ers direct ontslagen uit militaire dienst, Indië was immers verloren. Daarna opgevangen in onder andere voormalige Duitse kampen zoals Vught en Westerbork. De onafhankelijke republiek der Zuid-Molukken is verder weg dan ooit. So much for loyalty, in goed Nederlands stank voor dank.

Marcel van der Vlugt, Limmen

Spreekrecht

Volkskrant-commentator Sander van Walsum schrijft dat het spreekrecht voor slachtoffers c.q. nabestaanden valse verwachtingen kan wekken, namelijk dat de rechter vonnist in overeenstemming met hun wensen.

Psycholoog Jan Bouman betoogt in de Brief van de dag dat uit de gesprekken die hij met vele nabestaanden heeft gevoerd, telkens bleek hoe groot de voldoening van het spreekrecht bij hen was. Zou het niet beter (‘objectiever’) zijn dit spreekrecht na het vonnis van de rechter te laten gelden?

Gerhard Schunselaar, Losser

Weinstein

In haar column schrijft Sheila Sitalsing dat Harvey Weinstein decennialang ongestraft zijn gang kon gaan omdat hij omringd werd door afdekkers, stilzwijgers, wegkijkers, faciliteerders, slippendragers, hielenlikkers, goedpraters en wegwuivers. Waarom de op-carrière-beluste-vrouwen niet genoemd? Of zijn zij terug te vinden bij de stilzwijgers, de wegkijkers, et cetera?

Tannie van Eck, Oude Tonge

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden