ColumnSheila Sitalsing

CORONA IS HIER kopte De Telegraaf en mijn gedachten gingen uit naar Jeroen van Koningsbrugge

Toen ik vrijdagochtend De Telegraaf van de deurmat raapte, en CORONA IS HIER zag staan in een lettergrootte die niet in dit hoekje past, en vermoedelijk ook niet op deze pagina, of misschien met een beetje indikken net over de diagonaal, gingen mijn gedachten uit naar Jeroen van Koningsbrugge.

Van Koningsbrugge, bekend van theater en tv, werd een jaar geleden geïnterviewd in de Volkskrant. Het ging onder meer over zijn voorbereidingen om in autarkie te kunnen overleven ‘wanneer the shit hits the fan’. Thuis heeft hij voor een paar jaar voorraad aan eten liggen in de vorm van ‘gevriesdroogde shit; dat blijft zo’n 35 jaar goed’, en ook ‘vishengels en zo’n trapding waarmee je energie kunt opwekken’.

Daarna bleef het nog lang onrustig in de kolommen van deze krant. Zelfs de Ombudsman boog zich over de indringende vraag of ‘het interview met Jeroen van Koningsbrugge een grap was’.

Niet dus. Vrijdag las ik het met hernieuwde belangstelling terug en er staan prima weetjes in met hoge actualiteitswaarde. Zoals deze: ‘Ze zeggen dat alles in drieën gaat. Je kunt drie minuten zonder lucht, drie dagen zonder water, drie weken zonder voedsel en het duurt drie dagen, bij een echte crisis, voordat the society stopt.’ Nog twee dagen te gaan, als we de Telegraaf-kalender aanhouden.

Nog een leuk weetje: ga niet in een schuilkelder zitten, want ‘een schuilkelder heeft altijd een ventilatiesysteem, daar kunnen ze iets brandends in gooien.’ Of virussen in hoesten.

Vroeger, toen het gevaar nog gewoon van de bom kwam, moesten we juist wel de schuilkelder in. En wie dat niet haalde, was nog niet verloren, zo meldt de brochure Wenken voor de bescherming van uw gezin en uzelf die de overheid in 1961 verspreidde. Want voordat de bom valt, is er eerst een lichtflits, ‘één tot enkele seconden voor de luchtdruk. Dat is zeker niet veel tijd, maar nog wel voldoende om onder een tafel, in een portiek of een greppel, of achter een boom te duiken.’

Waarmee maar weer bewezen is dat vroeger alles onbezorgder was. Daarna werd de boel allengs hysterischer. Zo stam ik uit de tijd waarin serieus werd gediscussieerd over de vraag of je aids kon krijgen van de wc-bril.

Tegenwoordig wordt er massaal gesurft naar prepshop.nl voor waterfilters, desinfecterende gel en lang houdbare koekjes, zo meldde de krant vrijdag, al is dat volgens een in hetzelfde artikel opgevoede lector crisisbeheersing ‘allemaal onzin’.

Van Koningsbrugge schetste vorig jaar al het verloop van onze nabije toekomst: ‘De supermarkten worden minder aangevuld, het eten raakt op, onze beschaving blijkt ineens flinterdun. Want als je iemand ziet lopen met een brood terwijl je twee kinderen al drie dagen niks te eten hebben gehad, dan jat jij dat brood.’

Aan die beschaving die ‘ineens’ flinterdun zou blijken, bleef ik haken. Flinterdun is ze volgens mij gewoon elke dag, ook zonder virus. Zoals die andere, échte binnensluipende ramp maar bewijst: de normalisering van Forum voor Democratie, dat gaat meeregeren in Brabant, dankzij de christen-democratie. Dappere verzetsstrijders binnen het CDA lopen zich dezer dagen stuk op argumenten van beton: boeren zijn belangrijker dan andere minderheden. En voor het CDA geldt boven alles: Brabant is swing state en lakmoesproef ineen, Brabant verloren, rampspoed geboren. Waarmee de poort weer een stukje verder open gaat voor meeregeren door de borealen, volgend jaar na de landelijke verkiezingen.

Van Koningsbrugge zou zeggen: dat corona is een vuige afleidingsmanoeuvre voor iets waar we veel langer veel meer ellende van zullen ondervinden, alle gevriesdroogde shit in het voorraadkastje ten spijt.

En zo ging deze column toch gewoon weer over het CDA.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden