CommentaarSander van Walsum

Conflicten in ziekenhuizen lijken vaak met de maatschapstructuur samen te hangen

Het Antonius Ziekenhuis in Sneek. Beeld Novum RegioFoto
Het Antonius Ziekenhuis in Sneek.Beeld Novum RegioFoto

Als gevolg van een ruzie tussen drie specialisten is sinds juli 2018 een patiëntenstop bij de polikliniek Reumatologie van het Antonius Ziekenhuis in Sneek van kracht. Over de toedracht van die ruzie zwijgen de betrokkenen vooralsnog. Maar een arbeidsconflict binnen een kleine vakgroep had hoe dan ook niet zulke verstrekkende gevolgen voor patiënten mogen hebben.

Onduidelijk is of het conflict samenhangt met het feit dat de betrokken specialisten niet in loondienst zijn van het ziekenhuis, maar het is geen gewaagde veronderstelling dat er een verband bestaat tussen beide. Het conflict had wellicht bezworen kunnen worden als de drie reumatologen zich niet binnen de eigen peer group, maar tegenover derden hadden moeten verantwoorden.

Feit is dat de structuur van zelfstandige vakgroepen en maatschappen vaak een rol speelt bij conflicten. Fusies van ziekenhuizen worden bemoeilijkt door ‘cultuurverschillen’ tussen de betrokken maatschappen. Zo heerste binnen de maatschap Radiologie van het Zuyderland Ziekenhuis in Heerlen een sfeer van ‘liegen, bedriegen en bedreigen’ na de fusie met het ziekenhuis Sittard-Geleen. Bij het Amphia Ziekenhuis in Breda vormden klachten over een chirurg de inzet van een ruzie tussen verschillende maatschappen. In het Eindhovense Catharina Ziekenhuis kwam de maatschap Dermatologie in conflict met de directie toen ze een zelfstandige kliniek voor onverzekerbare cosmetische ingrepen wilde stichten.

Wat linkse politici betreft zouden alle specialisten in loondienst moeten werken (vooral met het oog op kostenbeheersing). Maar dit zou een erg radicale en kostbare oplossing zijn van een mogelijk probleem. Er zijn andere manieren om maatschappen meer in de bedrijfsvoering van ziekenhuizen te integreren. En als de maatschap een probleem zou zijn, draagt de feminisering van de gezondheidszorg wel bij de aan de oplossing daarvan: voor met name vrouwelijke specialisten verliest het model zijn aantrekkelijkheid. In 2014 was nog 42 procent van de medisch specialisten in loondienst, in 2016 was dit percentage tot boven de 50 gestegen. De tijd zal leren of het aantal ontwrichtende conflicten navenant afneemt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden