OpinieEuropese commissie

Commissie moet juist wel politiek optreden

Om onze belangen te verdedigen, moet de Europese Commissie zich politiek en strategisch opstellen.

Een model van de hogesnelheidstrein van de Chinese spoorweggigant CRRC. Beeld AFP

‘De Europese Commissie moet minder politiek worden’, was de boodschap van minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok in de Financial Times maandag. Een politieke Commissie ondermijnt haar eigen objectiviteit, stelt de minister.

Alhoewel Blok op economisch en monetair gebied absoluut een punt heeft, is zijn pleidooi tegen een politieke Commissie op andere terreinen niet in ons belang. Sterker nog, vaak moet de Europese Commissie juist veel strategischer en politieker denken en optreden. Een puur technocratisch Europa zal ons niet kunnen beschermen tegen de economische en politieke grillen van de 21ste eeuw.

Neem het Europese mededingings- en industriebeleid. Op de dag dat Bloks artikel verscheen liet de Europees commissaris voor mededinging, Vestager, weten dat zij de fusie tussen het Franse Alstom en het Duitse Siemens niet ziet zitten. De bedrijven willen hun trein- en spoordivisies samenvoegen.

Wie, zoals Blok het graag ziet, puur ambtelijk en volgens de huidige Europese regels naar deze fusie kijkt, ziet inderdaad een bedrijf met een dominante positie op de Europese spoormarkt. Kijk je echter even op uit de wetteksten en verdragen dan zie je een China dat zich steeds assertiever opstelt en via directe investeringen ook in Europa rap aan macht en invloed wint. Grote delen van de Portugese energiesector bevinden zich al in Chinese handen. Europese havens worden opgekocht in het kader van de ‘nieuwe zijderoute’. En het Chinese staatsconglomeraat CRRC kijkt verlekkerd naar de Europese spoormarkt.

Hier verwacht ik van de nieuwe Europese Commissie geen ambtelijke, maar een strategische opstelling om de wereldwijde realiteit onder ogen te zien. En politiek leiderschap om ‘made in Europe’ en de Europese belangen te verdedigen.

Een vergelijkbaar vraagstuk dringt zich op in de Europese interne markt. Daar verdienen wij als handelsland veel van ons geld, maar helaas vertoont die markt ook perverse trekjes. Zoals de keiharde concurrentie in het wegtransport, die ertoe leidt dat Oost-Europese chauffeurs voor een paar euro per uur werken en soms maanden van huis zijn en de Nederlandse chauffeur uit de markt geprijsd wordt.

Wil je dat aanpakken, dan heb je geen ambtenaar nodig die zegt ‘ach ja, zo staat het nu eenmaal in de Bolkesteinrichtlijn en aanverwante teksten’, maar een Europees commissaris zoals Marianne Thyssen, die ondanks massaal verzet uit Oost-Europa politieke moed toont en de wetgeving openbreekt en aanpast.

Zonder de Europese Commissie was deze voor Nederland zo belangrijke wetswijziging niet of veel minder ambitieus tot stand gekomen.

Voor wat betreft onze monetaire unie deel ik de zorgen van Blok. Het jarenlang door de vingers zien van de Franse tekorten ‘omdat het Frankrijk is’ heeft de geloofwaardigheid van de Europese Commissie geen goed gedaan. Het huidige rekenen met de weinig geloofwaardige Italiaanse economische data evenmin. Het is daarom van groot belang dat de afdelingen die verantwoordelijk zijn voor het aanleveren en analyseren van economische data buiten de Europese Commissie worden geplaatst en volledig onafhankelijk kunnen opereren.

Ik zou Blok aanraden zijn energie en ons politieke gewicht als land in te zetten voor deze betere handhaving van de begrotingsafspraken in plaats van te vechten tegen de Commissie, wat op het eerste gezicht wellicht lekker klinkt, maar niet in ons belang is en bovendien onze partners verder van ons vervreemdt.

Zeker nu de Britten de EU willen verlaten staat ons land voor een gewetensvraag: nemen we de ‘hakken-in-het-zand-opstelling’ van het Verenigd Koninkrijk over of zijn we dat land dat weet wat het wil, streng kan zijn waar nodig, maar ook bruggen bouwt en oplossingen aandraagt. En dat daardoor een flinke stempel kan drukken op de koers van Europa in een onvoorspelbare wereld.

Esther de Lange zit voor het CDA in het Europees parlement. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden