Opinie

Commentaren: Vooral het kabinet is gered, de illegalen niet

Een crisis lijkt afgewend, het kabinet kan blijven zitten: VVD en PvdA sloten een akkoord over de opvang van uitgeprocedeerde asielzoekers - oftwel over bed, bad en brood. Een overzicht van de commentaren en opinies.

Redactie
Vicepremier Asscher en premier Rutte, gisteren bij de presentatie van het akkoord. Beeld anp
Vicepremier Asscher en premier Rutte, gisteren bij de presentatie van het akkoord.Beeld anp

Lubberiaanse oplossing

Het akkoord tussen VVD en PvdA is een Lubberiaanse oplossing, vindt Hans van Soest. in zijn dagelijkse column in het Algemeen Dagblad voorspelt hij dat er in de praktijk niet veel zal veranderen aan de opvang van uitgeprocedeerde asielzoekers. Wel kunnen de partijen dankzij slimme woordkeuze aan hun achterban verkopen dat ze er het beste hebben uitgehaald - en daar was het ze vooral om te doen. Dat het zo lang duurde om tot een compromis te komen is tekenend voor het gebrek aan vertrouwen tussen de coalitiepartijen. Maar: dat het kabinet is gered, is goed. De kiezer is stembusmoe.

Voor de Bühne

Ook Han van der Horst kwalificeert het eindeloze getouwtrek tussen VVD en PvdA als vooral voor de bühne. Beide partijen moesten de huid zo duur mogelijk verkopen, en intussen is het echte probleem niet opgelost, schrijft Van der Horst op Joop.nl. Uitgeprocedeerde asielzoekers worden aan hun lot overgelaten en moeten een plek vinden in de illegale schaduwmaatschappij rondom ons, denkt hij. Terwijl we, denkt Van der Horst, rijk genoeg zijn om te kunnen zeggen: in Nederland hoeft niemand op straat te slapen. Daklozen niet, uitgeprocedeerde asielzoekers niet.

Het gaat om mensen

Vooral het kabinet is met dit akkoord gered, schrijft NRC Handelsblad, en dat is op zichzelf toe te juichen. Maar de krant betwijfelt of de omgang met uitgeprocedeerde asielzoekers adequaat is geregeld. Op tafel ligt vooral een Haags compromis, zo vol jargon dat je makkelijk vergeet dat het om mensen gaat. De oplossing die voor hen gevonden is - tijdelijke opvang in een beperkt aantal gemeenten - kan er voor zorgen dat het probleem in heel Nederland kan terugkeren. De financiële straf die gemeenten die toch bed, bad en brood bieden, noemt de krant bizar. De Raad van State moet zich er nog over uitspreken, 'tot zolang modderen politiek en illegaal voort'.

Geen ontmoediging

Als er nog mensen waren die geloofden dat PvdA en VVD elf dagen en nachten over de totstandkoming van dit akkoord deden omdat er gezocht werd naar een duurzame, permanente oplossing voor de illegalenkwestie, zijn de na deze uitkomst vast wel genezen, schrijft Bart Nijman op GeenStijl. Van dit akkoord gaat nauwelijks ontmoediging uit, en de kiezer zit intussen gevangen tussen twee partijen wier principes mijlenver uit elkaar liggen. En dankzij de enorme toewijding aan elkaar wordt het echte probleem niet opgelost.

Situatie ongewijzigd

Columnist Bert Wagendorp blijft hangen aan 'iets moois', de woorden die PvdA-voorman Diederik Samsom gebruikte om het akkoord te kenschetsen. En als je er negen dagen plus een weekend over gedaan hebt om het eens te worden over een regeling voor een paar honderd illegalen denk je niet meteen aan 'iets moois'. Dat je er zo lang over steggelt brengt je eerder op de gedachte van bestuurlijk onvermogen. Onderhandelingen geslaagd, situatie ongewijzigd.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden