Commentaar: wie kritisch bericht over Denk wordt geboycot

Denk speelt vals spel door het inzetten van trollen op sociale media.

In een filmpje reageert Denk op het artikel uit het NRC Handelsblad.

Met behulp van nepprofielen waarbij afbeeldingen van bestaande personen werden gestolen als dekmantel voor zogenoemde trollen, intimideert de nieuwe politieke partij Denk politieke tegenstanders en kritische media. Het is een nieuwe ontwikkeling in een toch al aan spelverruwing onderhevige verkiezingscampagne.

NRC Handelsblad onthulde zaterdag hoe de leiding van de door ex-PvdA-Kamerleden Kuzu en Öztürk opgerichte partij te werk gaat. Het doelwit, meestal een politicus van Turkse of Marokkaanse afkomst die in de ogen van Denk zijn of haar afkomst verloochent, krijgt via Twitter en Facebook een lawine van afkeuring over zich heen, afkomstig van door de partijleiding verzonden nepaccounts.

Omdat Denk vooral via de sociale media met zijn achterban communiceert, is de methode effectief. In de ogen van de - voornamelijk Turkse en Marokkaanse - achterban worden de slachtoffers als verraders van de etnische zaak 'ontmaskerd'.

Tot de 'vijand' rekent Denk ook de 'msm', de mainstream media. Wie kritisch bericht over Denk, wordt geboycot, zo ondervond ook de Volkskrant. Denk beperkt de communicatie het liefst tot bevriende (dat wil zeggen: onder Turkse en Marokkaanse invloed staande) media.

Zo dreigt Denk te verworden tot een in zichzelf gekeerde sekte van Turkse en Marokkaanse Nederlanders, die met de rug naar hun land van aankomst staan. Uiteraard hebben ook die landgenoten recht op vertegenwoordiging van hun ideeën en belangen in de Tweede Kamer. Te verwachten valt dat Denk wel enkele zetels zal behalen.

Toch is de eenzijdige oriëntatie op twijfelachtige regimes in Turkije en Marokko een gemiste kans voor een partij die oorspronkelijk de ambitie had om Nederlanders met een migratieachtergrond die zich miskend voelen een stem te geven. Niet alleen moslims, maar ook andere minderheidsgroepen, zoals bleek uit het aantrekken van Sylvana Simons. Zo'n 'diversiteitspartij' zou in principe een welkome aanvulling zijn geweest in het witte politieke landschap van Nederland.

Lees ook:

- Denk zet internettrollen in tegen politieke rivalen, blijkt na 'heksenjacht' NRC.

- Column Sheila Sitalsing: Van de trollen van Denk keken we thuis niet op.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden