Commentaar: waarom de tussenbaan helemaal niet zo'n slecht idee is

Met de tussenbaan bevestigt Nederland zijn internationale reputatie van flexibele arbeidsverhoudingen.

Beeld anp

Werkgevers en vakbonden in de sector van de supermarkten en levensmiddelenzaken hebben een creatieve oplossing gevonden voor het gapende gat tussen de flexbanen en de vaste betrekkingen voor onbepaalde tijd. Ze noemen het bij gebrek aan beter de tussenbaan.

Het gaat om een arbeidscontract van vier jaar, waarin een financiële vergoeding voor scholing is opgenomen. Die bijscholing is bedoeld om de werknemer weerbaarder te maken op de arbeidsmarkt: hij of zij kan dan na afloop van de vier jaar gemakkelijker ergens anders aan de slag komen.

In een branche waarin de winstmarges zo klein zijn, valt er voor de vakbonden weinig meer uit het vuur te slepen dan tussenbanen voor werknemers die anders aangewezen zouden zijn op slechtbetaald flexwerk. Voor die werknemers is het dus een verbetering. Ook voor de werkgevers is de tussenbaan aantrekkelijk. Het bespaart de kosten van werving van steeds nieuw tijdelijk personeel en voorkomt dat een werkgever tientallen jaren aan een werknemer vastzit.

Om deze redenen bepleiten verschillende deskundigen het toepassen van de formule van de tussenbanen in andere sectoren. Het zou zwakkere groepen op de arbeidsmarkt, zoals starters, werklozen en ouderen, meer kansen geven op een baan met meer perspectief dan een flexcontract. Of dat zo is, staat niet vast. Ook wat dit betreft is de tussenbaan in de supermarkten een interessant experiment.

Het beste recept is intussen om per bedrijfstak de regeling van de arbeidsverhoudingen over te laten aan de vakbonden en de werkgeversorganisaties. Als zij in een cao ruimte zien voor tussenbanen, dan moet dat mogelijk zijn.

Toch moet in de arbeidsverhoudingen de vaste baan de norm blijven. Het belang van de werknemers daarbij is evident: het biedt hun uitzicht op een carrière en de mogelijkheid tot pensioenopbouw en het aangaan van financiële verplichtingen (zoals een hypotheek). Ook werkgevers hebben belang bij de vaste betrekking, die investeringen in de loopbaan van talentvolle werknemers lonend maakt.

De Nederlandse arbeidsmarkt is een toonbeeld van flexibiliteit, niet in de laatste plaats door de deeltijdbanen en de zzp'ers. De tussenbanen versterken die reputatie nog eens.

De opkomst van de tussenbaan

Een contract voor vier jaar en scholing: is de toekomst aan de tussenbaan?Tussen het bijbaantje van vakkenvuller en de vaste baan introduceren supermarkten en levensmiddelenzaken een nieuw fenomeen: de tussenbaan. (+)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden