Commentaar

Commentaar - vrouwen hebben verantwoordelijkheid carrièrekans te grijpen

Dichten van loonkloof is pas echt doorbraak wanneer vrouwen ook na hun 30ste beter blijven verdienen.

Goed nieuws op het emancipatiefront: jonge vrouwen verdienen meer dan hun mannelijke collega's. Daarmee lijkt een eind te komen aan de hardnekkige inkomensachterstand van vrouwen, zo klinkt het voorzichtig positief.

De inkomensverbetering van vrouwen tot 30 jaar is het gevolg van het hogere opleidingsniveau, een trend die al langer geleden is ingezet. Meisjes gaan vaker naar de universiteit, maken eerder hun opleiding af en kiezen voor beter betaalde beroepen. Deze positieve ontwikkeling werpt nu haar vruchten af, maar de vraag is voor hoelang.

Van een trendbreuk zal pas sprake zijn als de loonkloof ook afneemt na het 30ste levensjaar, wanneer vrouwen meestal kinderen krijgen en een stap terugdoen in hun carrière. Op dit moment verdienen vrouwen gemiddeld 17,6 procent minder dan mannen, waarmee vrouwen gedurende hun loopbaan gemiddeld 3 ton euro mislopen. Dit beloningsverschil dreunt na in de latere pensioenuitkering, maar bepaalt ook de mate van economische zelfstandigheid van vrouwen.

Ondanks de relatief hoge arbeidsparticipatie van vrouwen in Nederland, kan slechts 52 procent van de vrouwen financieel op eigen benen staan. De andere helft leunt op het inkomen van de partner en is niet bestand tegen economische tegenwind, echtscheiding of een andere vorm van rampspoed. Dat dit arbeidspotentieel onbenut blijft, is ook met het oog op de vergrijzing onverstandig.

Vrouwenemancipatie is meer dan een individuele beslissing. Het is een economische noodzaak en moet als zodanig worden gestimuleerd. Vrouwen hebben de verantwoordelijkheid om hun carrièrekansen te grijpen - ook als er kinderen komen. Maar overheid en werkgevers moeten echt betere condities creëren om werk en zorg te combineren en vrouwen gelijke kansen te bieden.

Zo zijn betaalbare kinderopvang en goede verlofregelingen nog steeds geen vanzelfsprekendheid. Bedrijven houden nog steeds geen rekening met school- of crèchetijden in hun dagritme. Bij de afweging wie er straks voor de kinderen gaat zorgen, legt het weliswaar verbeterde uurloon het waarschijnlijk nog steeds af tegen de vele legitieme praktische belemmeringen voor de werkende vrouw.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden