Commentaar: Unilever zal de druk van aandeelhouders blijven voelen

Het bedrijf dreigde speelbal te worden van speculanten, maar de kans op nieuwe aanvallen is groot.

Exterieur van het hoofdkantoor van Unilever in Rotterdam. Beeld anp

De aanval van Kraft-Heinz op Unilever is even afgewend nu de Amerikanen hun bod van tafel hebben gehaald, maar de kans is groot dat er nieuwe aanvallen komen. De dominante aandeelhouders van Kraft-Heinz leven van fusies, overnamen en opsplitsingen in de voedselsector. Het Brits-Nederlandse concern is voor hen eenvoudigweg een te aantrekkelijke prooi, zeker nu door de lage rentestand geld lenen bijna gratis is.

In principe is er niets mis mee als een bedrijf dat structureel onderpresteert, wordt overgenomen door een buitenlandse onderneming die haar zaakjes beter voor elkaar heeft. Maar dat is hier niet het geval. Unilever dreigt speelbal te worden van speculanten, waardoor de belangen van andere belanghebbenden (personeel, klanten, maatschappij) in het gedrang komen. Unilever heeft weinig mogelijkheden zich te verweren, want de beschermingswal is zwak.

Nederland heeft begin deze eeuw de bescherming rond het bedrijfsleven afgebouwd. Daar waren goede redenen voor. De beschermingswallen werden te vaak gebruikt om zwakke bedrijven en zwakke bestuurders te beschermen.

Een bedrijf moet zich echter wel kunnen verweren tegen grijpgrage aandeelhouders die alleen geïnteresseerd zijn in het kortetermijngewin. Een beschermingsconstructie kan nuttig zijn om aandeelhouders op afstand te houden.

Het bestuur moet immers ook naar de lange termijn kijken. Unilever-topman Paul Polman gedraagt zich wat dat betreft voorbeeldig. Hij heeft kwartaalrapportages afgeschaft om een einde te maken aan de focus op de korte termijn en duurzaamheid tot speerpunt gebombardeerd.

Zelfs als de overname niet doorgaat, zal Unilever de druk van aandeelhouders blijven voelen. Dat kan een disciplinerende werking hebben. In zo'n reuze-onderneming met een omvangrijke bureaucratie vallen altijd kosten te besparen. Het gevolg kan echter ook zijn dat Polman zijn duurzame ambities terugschroeft en vooral nog harde reorganisaties doorvoert. Dat is ongewenst.

Minister van Economische Zaken Henk Kamp heeft plannen ontvouwd om telecombedrijven te beschermen tegen ongewenste overnamen. Het zou goed zijn als hij tevens nadenkt hoe kan worden voorkomen dat een bedrijf als Unilever aan stukken wordt gescheurd.

Lees verder

Voor de leek

Het was een kort overnamegevecht: het Amerikaanse Kraft Heinz zat dit weekend achter het Nederlands-Britse Unilever aan, terwijl de bedrijfstop van Unilever dit niet zag zitten. Waarom wil het Heinz de consumentenreus overnemen en hoe werkt zo'n vijandige overname? Vier vragen voor de leek.

Kort overnamegevecht

Het Amerikaanse concern Kraft Heinz heeft zondagavond het bod op Unilever ingetrokken. Hiermee is het kortste overnamegevecht in de geschiedenis van het bedrijfsleven al na drie dagen voorbij.

Fusiebubbel
Fuseren is als trouwen: voor nuchterheid, laat staan twijfel is in de plechtige geloften vooraf geen plaats. De boodschap is steevast dezelfde. Samen is het leven mooier.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden