Commentaar

Commentaar: Sinterklaas zal aanpassing Zwarte Piet wel overleven

De aanpassing van Zwarte Piet past bij de melting pot die Nederland is geworden. Sinterklaas overleeft dat wel.

Philippe Remarque
Sinterklaas arriveert bij het gemeentehuis van Meppel tijdens de landelijke intocht in 2015. Beeld anp
Sinterklaas arriveert bij het gemeentehuis van Meppel tijdens de landelijke intocht in 2015.Beeld anp

Het heerlijk avondje nadert, en steeds meer gemeenten in Nederland kiezen voor geleidelijke overgang naar gekleurde of roetvegen-Pieten. Het Sinterklaasjournaal van de publieke omroep brengt meer alternatieve Pieten dan vorig jaar, terwijl RTL helemaal geen zwartgekleurde Pieten laat zien. Winkels en bedrijven passen de afbeeldingen op Sinterklaas-producten aan.

Tegelijkertijd blijkt uit opinieonderzoek dat ruwweg driekwart van de Nederlanders Zwarte Piet wil behouden. Critici schilderen de verandering af als een randstedelijke linkse hobby die voorbij gaat aan de wil van de meerderheid.

Maar is dit een kwestie voor een meerderheidsbesluit? In een multi-etnische samenleving - kijk maar naar de Amerikanen, die zijn al wat langer een melting pot - is het een groot algemeen belang dat de verschillende groepen tolerant en met enig inlevingsvermogen omspringen met elkaar. Raciale stereotypen die de grote groep niet raken, zijn er toch not done.

Nee, Zwarte Piet is geen racisme voor de miljoenen witte Nederlanders die dit feest vanaf hun kindertijd vieren. Dat kwam niet eens in ze op. Maar sommige zwarte Nederlandse kinderen hebben wel degelijk last van de raciale stereotypen in het traditionele uiterlijk van Zwarte Piet. Dan is het dus niet zo gek om met een kleine aanpassing het feest voor iedereen prettig te maken. Zoals de woordvoerder van RTL het zei: het gaat hier niet om het gelijk, maar om begrip.

De aanpassing gebeurt geleidelijk, als gevolg van maatschappelijk debat, en gelukkig niet door rechterlijke bevelen of politiek ingrijpen. Het zal buiten de veelkleurige grote steden langzamer gaan, en ook dat is begrijpelijk.

Nederland is tamelijk plotseling een melting pot geworden, en dat voelt soms ongemakkelijk. Veel Nederlanders vrezen dat onze cultuur en vrijheid in het gedrang komen. Zwarte Piet is daar het ongelukkige symbool van geworden. Maar wat meer zelfvertrouwen zou op zijn plaats zijn. Onze mooie Sinterklaastraditie past zich al eeuwen aan veranderende opvattingen aan. Ze kon zonder roe en zak naar Spanje, ze blijft ook voortbestaan zonder zwartgeschminkte Piet.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden