volkskrantcommentaarwoordkeuze premier

Commentaar: Rutte die zich ongemanierd uitlaat zonder oplossingen te bieden – het helpt niet mee

 Premier Mark Rutte vrijdag tijdens de eerste persconferentie na de ministerraad van 2019.  Beeld ANP - Bart Maat
Premier Mark Rutte vrijdag tijdens de eerste persconferentie na de ministerraad van 2019.Beeld ANP - Bart Maat
Raoul du Pré

De minister-president is een man van gewoonten en vaste patronen. Een van die hardnekkigste gewoonten diende zich vrijdag bij het begin van het politieke jaar 2019 meteen alweer aan: zijn neiging om grotere woorden te gaan gebruiken naarmate hij zwakker staat in het debat.

Als Mark Rutte begint over ‘achterlijke gladiolen’ (relschoppers in de Haagse Schilderswijk), ‘totaal overspannen tokkie-achtigen’(intimiderende demonstranten tegen asielzoekerscentra) of als hij ‘Pleur op’ zegt tegen balorige Nederlands-Turkse jongeren, is het opletten geblazen. Want daarop volgen doorgaans geen concrete beleidsvoornemens om de belaagde agenten te hulp te komen of het integratiebeleid van nieuwe impulsen te voorzien.

Een minister-president moet durven normeren, is Ruttes overtuiging: ‘Anders gaan we denken dat hufterigheid er nou eenmaal bij hoort tegenwoordig.’ Maar zou de sfeer beter worden als de premier goede manieren eist van zijn land en zich daarbij zelf ongemanierd uitlaat zonder oplossingen te bieden?

Zijn commentaar op de relschoppers uit de nieuwjaarsnacht is een flagrant voorbeeld. Vooropgesteld: aan zijn ontboezeming dat hij ‘die lui’ liefst persoonlijk in elkaar wil slaan (‘mijn handen jeuken’), voegde hij keurig toe dat zoiets ‘natuurlijk niet gaat’. Intussen had hij het toch maar gezegd, opzichtig vissend naar het instemmend gemompel van ten minste een deel van de kiezers.

De teleurgestelde reactie vanuit de politie is begrijpelijk. Hiermee zijn agenten, die dit soort gedachten verre van zich dienen te houden, niet bepaald geholpen. Dat wringt in dit geval des te meer omdat de regeringscoalitie – Ruttes eigen VVD voorop – onlangs nog volledig voorbijging aan de concrete, herhaalde aanbevelingen van de Onderzoeksraad voor Veiligheid om nou echt eens wat te doen aan de explosieve sfeer in de nieuwjaarsnacht. Te beginnen met een verbod op het gevaarlijkste vuurwerk.

Rutte ging daar vrijdag opnieuw niet op in. Het kabinet neemt eerst maar weer eens enkele maanden de tijd om te evalueren wat er dit keer mis ging met de jaarwisseling, alsof het zoveel anders toeging dan in voorgaande jaren.

Als de premier de belaagde hulpverleners echt wil helpen, zal hij in het voorjaar met meer moeten komen dan wat ontboezemingen over zijn heimelijke verlangens.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden