Commentaar

Commentaar: Pretpark Amsterdam deels gevolg gemeentelijk beleid

Amsterdam moet het eigen beleid kritisch tegen het licht houden om de schade van toerisme te beperken.

Beeld anp

De rolkoffers, Nutella-wafel-, ijs- en kaaswinkels en slingerende huurfietsers komen nu ook de gemeente de neus uit. Dinsdag kondigde burgemeester Van der Laan een reeks maatregelen aan om de uitwassen van het massatoerisme in de binnenstad tegen te gaan. Zo wil hij een rem op uitbreiding van hotels, strengere regels voor Airbnb en een eind aan de verschraling van het winkelaanbod.

De voorgenomen maatregelen komen geen dag te vroeg. Volgens de burgermeester is het 'een paar minuten voor twaalf' maar voor menig bewoner van de binnenstad zijn de wijzers er al overheen. Met de bijna verdubbeling van het aantal toeristen in de afgelopen vijf jaar nam de verkeersdrukte evenredig toe en zijn veel buurtwinkels vervangen door ijssalons of fietsverhuurbedrijven.

Om te voorkomen dat de Amsterdamse binnenstad een toeristisch 'pretpark' wordt met een homogeen winkelaanbod is ingrijpen noodzakelijk. Het belangrijkste instrument dat de gemeente hiervoor in handen heeft is zeggenschap over de bestemming van panden. Volgens de burgemeester is een wetswijziging nodig om het aantal toeristische winkels in een straat aan banden te kunnen leggen, maar dit wordt een kwestie van lange adem.

In de tussentijd zal de gemeente dus zelf creatiever moeten zoeken naar een balans tussen de welkome toeristische bestedingen en de overlast voor bewoners. De gemeente wist eerder via de zogeheten 'keerklepregeling' succesvol massagesalons en souvenirwinkels uit de oude stad te weren. Maar voor ordehandhaving en het schoonhouden van de openbare ruimte - bron van ergernis voor bewoners én toeristen - kan de gemeente beslist meer middelen inzetten.

De gemeente zal nu eerst haar eigen beleid kritisch tegen het licht moeten houden. Zo is nu de bierfiets verboden, maar zijn 'segways' en fietstaxi's nog wel toegestaan in smalle overvolle straatjes. En is de toename van ijssalons het direct gevolg van gemeentelijke richtlijnen. Het was te voorzien dat hierdoor de huurprijzen van winkelpanden worden opgedreven en straks de allerlaatste buurtwinkel zijn deuren gaat sluiten.

'Met de bijna verdubbeling van het aantal toeristen zijn veel buurtwinkels vervangen door ijssalons of fietsverhuurbedrijven.'Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden