Commentaar

Commentaar: Overheid is zoekende in omgang met migrantengroepen

Op gesubsidieerde migrantenorganisaties kan de Nederlandse overheid nog enige invloed uitoefenen.

Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid na een gesprek met het bestuur van een moskee in Leiden. Asscher bezocht het gebedshuis naar aanleiding van een bezettingsactie in een moskee in aanbouw in 2015. Beeld anp

Het kabinet-Rutte I meende in 2011 goede redenen te hebben om het Landelijk Overleg Minderheden (LOM) op te heffen. Het kabinet achtte 'vertegenwoordiging op basis van etniciteit niet meer van deze tijd' en sprak allochtonen, zoals ze toen nog werden genoemd, bij voorkeur aan op hun individuele verantwoordelijkheid. Bijkomend argument voor de opheffing van het LOM - uitsluitend bestemd voor intern gebruik - was dat Rutte I daarmee zijn gedoogpartner PVV hoopte te behagen.

Nog geen zes jaar later pleit een door het ministerie van Sociale Zaken geconsulteerd onderzoeksbureau, Van de Bunt, voor herstel van het LOM in enigerlei vorm. Met de verdwijning van het overlegorgaan zouden ook waardevolle contacten binnen de Turkse en Marokkaanse gemeenschappen zijn verloren gegaan en daardoor ontbeert het kabinet een gesprekspartner waaraan in tijden van multi-etnische spanningen zoveel behoefte bestaat.

De slingerbeweging van de pendule duidt vooral op aanhoudende verwarring over de gepaste omgang met migrantengroepen. En in die verwarring hebben Nederlanders snel de neiging terug te grijpen op een ordeningsprincipe dat zo lang adequaat heeft gefunctioneerd: overleg met vertegenwoordigers van een gemeenschap om tot een consensus te komen. Het instrumentarium van de verzuiling voldoet echter niet meer. Voorstanders van herinvoering van het LOM verwijzen naar het kalmerende effect dat uitging van overleg met migrantenorganisaties ten tijde van de première van Fitna, de anti-islamfilm van Geert Wilders. Daar staat tegenover dat de representativiteit van migrantenorganisaties steeds twijfelachtig was.

Met de verdwijning van het LOM zijn uiteraard niet alle overlegstructuren van destijds verdwenen. Zo wordt contact gezocht met vertegenwoordigers van migrantengroepen als daar aanleiding voor is, bijvoorbeeld na de mislukte staatsgreep in Turkije. Voor uitbreiding van deze contacten, ook als geen sprake is van crisis, is hoe dan ook veel te zeggen. Net als voor subsidiëring van bonafide inspraakorganen. Al was het maar om, zoals Van de Bunt schrijft, eisen te kunnen stellen aan hun representativiteit en aan de samenstelling van hun besturen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden