Opinie Commentaar

Commentaar: Oostenrijks antimigratiebeleid berust vooral op wensdenken en mist de nodige ruimhartigheid

De President van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker tijdens een bezoek aan de Oostenrijkse bondskanselier Sebastian Kurz in Wenen om het Oostenrijkse voorzitterschap van de Europese Raad aan te kondigen. Beeld EPA

Onder het tijdelijk EU-voorzitterschap van Oostenrijk zal Europa een forse zwaai naar rechts maken. De Oostenrijkse bondskanselier Kurz maakt direct werk van het uitrollen van het in Oost-Europa populaire antimigratiebeleid. Hij belooft aan de slag te gaan met opvangcentra in Noord-Afrika waar van zee geredde migranten naartoe moeten worden gebracht.

EU-leiders hebben vorige week op de migratietop al ingestemd met het verder optrekken van de grenzen rondom Europa en opnieuw alle hoop gevestigd op ‘opvang in de regio’. Die vooralsnog utopische oplossing lijkt de enige uitweg nu de EU niet in staat blijkt een solidair en humaan asielbeleid te ontwikkelen.

Het idee van opvangcentra aan de overkant van de Middellandse Zee is niet nieuw en ook niet per se verkeerd, mits aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan. Er moet hoe dan ook een einde komen aan de levensgevaarlijke en chaotische taferelen op de Middellandse Zee.

Als vluchtelingen in Noord-Afrika asiel zouden kunnen aanvragen, hoeven ze niet meer op die gammele bootjes te stappen. Maar dat werkt alleen als Europese lidstaten ook daadwerkelijk asielzoekers laten overkomen. In de praktijk is hier nooit iets van terechtgekomen. In Europa lieten de lidstaten Italië en Griekenland barsten, in ‘de regio’ smeekt vluchtelingenorganisatie UNHCR al jaren vergeefs om de opname van meer  – erkende – oorlogsvluchtelingen.

Waarom zou de EU zich nu wél aan afspraken houden als die met Tunesië of Egypte worden gemaakt? Die landen hebben zelf geen belang bij een deal omdat ze in tegenstelling tot Turkije niet zelf worden overspoeld door migranten. Een zak geld is vast welkom, maar niet als die landen daarna opgescheept blijven zitten met zowel erkende asielzoekers als kansloze economische migranten die ongetwijfeld zullen worden aangetrokken door de nieuwe opvangcentra.

Bilaterale afspraken zoals Spanje die met Marokko heeft werken al beter omdat Spanje namelijk ook wat teruggeeft: legaal seizoenswerk. Om de grenzen in Europa beter te kunnen controleren, zal de EU dus echt met concrete alternatieven moeten komen in plaats van met loze beloften.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.