Opinie Commentaar

Commentaar: Ongewapende handhavers in de hoofdstad zijn niet opgewassen tegen belagers en onruststokers

Jody (22) is handhaver in Amsterdam. Beeld Marcel Wogram / de Volkskrant

Onthutsend is het beeld dat gemeentelijke ombudsman Arre Zuurmond afgelopen weekend in dagblad Trouw van nachtelijk Amsterdam schetst. Hufterigheid, extreme drukte, agressie onder het uitgaanspubliek, illegale handel, onverzekerde taxi’s, crimineel geld dat leidend is. Hij zag het allemaal en kenmerkt de hoofdstedelijke binnenstad bij nacht als ‘een wetteloze jungle’, waarin de politie en andere handhavers geen gezag meer hebben. De veiligheid van de stad staat onder druk en de leefbaarheid voor de bewoners komt in het gedrang.

Dit blijkt ook uit het relaas van handhaver Jody (22) in de Volkskrant van maandag. Vorig jaar werd ze samen met een collega na een voetbalwedstrijd belaagd door een twintigtal hooligans. De ME schoot haar uiteindelijk te hulp, maar ze was ‘aardig toegetakeld’. Heftiger vond ze de nacht na Koningsdag toen ze stuitte op twee vechtende mannen. Toen ze ingreep kreeg ze bijna een mes in haar keel. Hieruit blijkt dat handhavers in de hoofdstad niet zijn opgewassen tegen de huidige problematiek.

Een veelgehoorde klacht, niet alleen in Amsterdam maar ook in andere steden, is dat de politie op straat te weinig zichtbaar is geworden en dat daardoor de kloof met de burger is vergroot. Juist kleine wijkbureaus, waarvan tijdens nationalisatie van de politie de afgelopen jaren vele zijn gesloten, zijn hierbij onmisbaar.

Enorme drukte op de Oudezijds Achterburgwal in Amsterdam, op zaterdagavond 28 juli. Beeld Marcel Wogram / de Volkskrant

Terecht stelt Ombudsman Zuurmond dat als er te weinig officieel gezag is, burgers zich ook minder met de openbare orde bemoeien. Uit angst om klappen te krijgen, spreken burgers elkaar niet meer aan bij ongepast en grensoverschrijdend gedrag. Dat is een zorgelijke ontwikkeling.

De nieuwe burgemeester van Amsterdam Femke Halsema eist dan ook dat er snel extra agenten komen in het uitgaanscentrum van de hoofdstad. Amsterdam zou volgens de nieuwe verdeelsleutel van het kabinet recht hebben op zestig extra agenten, terwijl er werd gehoopt op vijfhonderd extra mensen. Halsema heeft een punt dat bij het toekennen van agenten niet alleen moet worden gekeken naar het aantal inwoners maar ook naar het aantal toeristen. Bovendien spelen in Amsterdam ongekend grote criminele krachten in de seks-, drugs- en vastgoedwereld.

Met deze context in het achterhoofd moet de Amsterdamse politie in staat worden gesteld krachtige maatregelen te nemen om de openbare orde te handhaven. De stad kan dat niet aan ongewapende handhavers overlaten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden