Commentaar

Commentaar: Nederland blijft achter met verduurzamen energie

Nederland blijft achter bij verduurzaming. Investeren in windenergie is nu kansrijker dan ooit.

Pieter Klok
Windmolenpark Beeld anp
WindmolenparkBeeld anp

Windenergie blijkt opnieuw fors goedkoper dan gedacht. Een consortium van Shell, Eneco, Van Oord en Mitsubishi-dochter DGE denkt het windpark Borssele 2 zo goedkoop te kunnen aanleggen, dat het maar beperkt subsidie nodig heeft.

In juli viel de aanbesteding van het eerste windpark voor de kust van Borssele ook al veel gunstiger uit dan de ramingen. Het Deense Dong nam genoegen met een subsidie van 8,7 cent per kilowattuur. Het overwegend Nederlandse consortium duikt daar nu nog eens onder: 5,45 cent subsidie is genoeg.

De grootste angsten van de windmolencritici komen vooralsnog niet uit. Minister Henk Kamp rekende op een totale subsidie van maximaal 18 miljard. Nu lijkt 6 miljard genoeg te zijn.

Kamp wordt geholpen door de lage rente en de lage olieprijs. De lage rente maakt het voor de bedrijven makkelijk kapitaal aan te trekken. Door de lage olieprijs is de offshorewinning van olie veel minder lucratief en gaan oliemaatschappijen zoals Shell en offshorebedrijven zoals Van Oord op zoek naar nieuwe activiteiten.

Ondanks deze gunstige omstandigheden blijft windenergie fors duurder dan fossiele energie. Die meerkosten komen linksom of rechtsom bij de Nederlandse consument terecht. Of windmolens dé energiebron van de toekomst zijn, is nog ongewis. Veel zal afhangen van de toekomstige olieprijs en de ontwikkeling van de techniek. Beide laten zich slecht voorspellen. Er is altijd een kans dat Nederland op het verkeerde paard wedt, maar op dit moment is er geen serieus alternatief, tenzij het moratorium op kernenergie wordt opgeheven.

Niets doen is geen optie. De klimaatverandering gaat gewoon door. Nederland blijft tot nu toe achter bij het verduurzamen van energie. Met de aanleg van de grote windparken wordt een forse stap vooruit gezet.

Belangrijker nog is dat Kamp afrekent met het zigzagbeleid van zijn voorgangers. Dankzij het Energieakkoord zijn de doelen voor de komende jaren duidelijk en worden die breed gesteund. Het ontwikkelen van duurzame energie begint met duurzaam beleid.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden