Commentaar

Commentaar: Met Trump daalt Amerika af in duisternis

Het is de vraag of de Republikeinen de bosbrand die Donald Trump heeft aangestoken, kunnen blussen.

Supporters van Donald Trump in Panama City, Florida.Beeld afp

Als een presidentskandidaat zijn politieke rivaal dreigt op te sluiten als hij aan de macht komt, zijn we beland geraakt in de categorie bananenrepublieken. Maar het verbijsterende is dat dergelijke taal nu klinkt uit de mond van iemand die over een paar maanden het Witte Huis hoopt te betrekken.

Het dreigement van Trump in zijn debat met Hillary Clinton was typerend voor het niveau waarop de Amerikaanse politiek in dit verkiezingsjaar is beland. Anderhalf uur lang was het publiek getuige van een aaneenschakeling van beledigingen, verdachtmakingen, halve waarheden en hele leugens. Maar het meest verontrustende was de zinderende haat die het hele debat voelbaar was.

Het verloop van het debat illustreerde nog eens dat Clinton niet de sterkste kandidaat is die de Democraten naar voren hadden kunnen schuiven voor het Witte Huis. Behalve een berg ervaring sleept Clinton ook de last van een lang verleden met zich mee. Af en toe worstelde ze zichtbaar met de waarheid, een fenomeen waarmee ze een wisselende relatie onderhoudt.

Maar Trump daalde nog veel dieper af in de duisternis met een parade van vrouwen die het slachtoffer waren geworden van Bill Clintons ongepaste gedrag. Daarmee hoopte hij absolutie te krijgen voor zijn eigen zonden, maar erg overtuigend klonk het niet. Nog niet zo lang geleden deed hij alle drukte over Clintons misstappen af als 'flauwekul' en noemde hij één van de vrouwen die Clinton beschuldigden een 'loser'.

Beeld afp

In het universum van Trump bestaat de grens tussen verzinsel en werkelijkheid niet, dat is wel eerder gebleken. Maar het griezelige is dat ook voor een groot deel van het Amerikaanse electoraat die scheiding er niet toe doet. Trump is de anti-politicus, de vertolker van het wantrouwen jegens de zittende politici.

De bosbrand die Trump heeft aangestoken, dreigt nu over te slaan naar de Republikeinse Partij. Uit vrees dat Trump hun partij meesleept in de afgrond, begint een deel van het Republikeinse establishment afstand van hem te nemen. Maar het is de vraag of ze erin zullen slagen de vlammen te doven.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden