CommentaarFinanciële steun

Commentaar: Italië en Spanje hebben financiële hulp nodig, maar er zijn grenzen aan de solidariteit

Uit solidariteit zal Noord-Europa Zuid-Europa te hulp moeten schieten. Maar niet tegen elke prijs, schrijft Peter Giesen in het commentaar van de Volkskrant.

Daklozen op straat in Madrid. Beeld REUTERS

De Europese regeringsleiders spreken vandaag over de bestrijding van de pandemie, maar ook over de Europese economie na corona. Daarover wordt gepraat in termen die aan de oorlog herinneren. Zo vroeg de Spaanse premier Sánchez om een Europees Marshallplan.

De Zuid-Europese landen zijn − vooralsnog − het zwaarst getroffen en vragen terecht om solidariteit van hun Europese broeders. Nederland en andere Noord-Europese landen hebben er ook alle belang bij om Zuid-Europa te steunen. Economisch, omdat het uiteenvallen van de eurozone een enorme schadepost zou opleveren. En geopolitiek: in een woelige wereld biedt een krachtig Europees blok de beste bescherming.

Landen als Nederland en Duitsland hebben een groot profijt van de interne markt en, in iets mindere mate, de euro. Daarom moeten ze zich ruimhartig opstellen. Terecht zijn de strenge begrotingsregels in de eurozone losgelaten. Andere vormen van steun, zoals het noodfonds van de euro, zouden tijdelijk niet moeten worden gekoppeld aan de eis om te bezuinigen en de economie te hervormen. Op dit moment zou bezuinigen de crisis slechts verdiepen. Ook Noord-Europa zet zijn budgettaire orthodoxie overboord als gevolg van de pandemie.

Anders ligt het bij instrumenten die Noord- en Zuid-Europa sterker aan elkaar binden, zoals de uitgifte van euro- of coronabonds. Veel Noord-Europese landen hebben de afgelopen jaren financieel orde op zaken gesteld, vaak ten koste van pijnlijke bezuinigingen. In een land als Italië is daarentegen te weinig gebeurd om de staatsschuld te reduceren en de productiviteit te verhogen.

Italië en andere landen moeten geholpen worden, maar de Europese leiders zullen een evenwicht moeten vinden tussen Europese en nationale belangen. Als Zuid-Europa in de steek wordt gelaten, zal dat tot een heftige reactie tegen de Europese Unie leiden. Maar ook in Noord-Europa zal de coronacrisis diepe economische sporen achterlaten. Als Noord-Europeanen dan het gevoel krijgen dat zij onevenredig moeten betalen voor landen die zelf geen orde op zaken stellen, zal de anti-Europese reactie in het Noorden plaats vinden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden