Commentaar

Commentaar: Hulp voor jongeren in gespecialiseerde jeugdzorg komt te laat

Decentralisatie in de jeugdzorg werkt averechts: jongeren worden later in plaats van eerder geholpen.

Jongere krijgt hulp Beeld thinkstock
Jongere krijgt hulpBeeld thinkstock

De alarmerende wachttijden in de gespecialiseerde jeugdzorg vragen om dringende maatregelen. In juni werd al duidelijk dat jongeren met ernstige psychiatrische problemen zoals levensbedreigende anorexia en zelfmoordneigingen niet op tijd kunnen worden geholpen. Deze week werd duidelijk dat jongeren zelfs met een rechterlijk bevel maandenlang moeten wachten op hulp.

Oorzaak van de problemen is de decentralisatie van de jeugdzorg in 2015. Toen al werd voorspeld dat zo'n grootscheepse hervorming in combinatie met bezuinigingen tot verschraling van zorg zou leiden. Aangezien hervormingen in praktijk pas na verloop van tijd besparingen opleveren, viel te verwachten dat eerst de meest kwetsbare kinderen tussen wal en schip zouden vallen. Precies dit is wat nu gebeurt.

Veel gemeenten hebben gepoogd de bezuinigingen op te vangen door gespecialiseerde jeugdzorg zo lang mogelijk uit te stellen. Ze kochten onvoldoende zorg in bij de experts en verwezen kinderen liever door naar de reguliere jeugdzorg die de kennis niet in huis heeft. Dit uitstel van behandeling heeft niet alleen geleid tot grote financiële en organisatorische problemen bij de gespecialiseerde instellingen, maar ook de psychische en maatschappelijke problemen bij de desbetreffende doelgroep verergerd.

Dit staaltje van goedkoop is duurkoop is des te schrijnender omdat de decentralisatie van de zorg in de eerste plaats bedoeld was om dichter bij de burger te komen en eerder te kunnen ingrijpen. In het geval van de gespecialiseerde jeugdzorg mag worden vastgesteld dat deze operatie averechts heeft uitgepakt.

Het is bemoedigend dat de problemen worden erkend door de verantwoordelijke ministeries, maar het zijn vooral gemeenten die nu moeten bewijzen dat de regie over de jeugdzorg bij hen in goede handen is. Het mag niet zo zijn dat gemeenten uit kostenoverwegingen professioneel medisch of juridisch advies naast zich neerleggen en zelf gaan 'dokteren'. Net zo min valt het te verantwoorden dat jongeren in de ene gemeente wel passende zorg krijgen en in de andere niet.

Lees verder

'Wachtlijsten psychische hulp zijn lang, en ze worden alleen maar langer'
De wachttijden voor pyschische hulp zijn nu al lang, zelfs voor jongeren die door de rechter tot het volgen van therapie zijn veroordeeld, en dat wordt vanaf volgend jaar nog erger, zegt Larissa Hoogsteder van de Waag. Lees het hele interview hier.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden