Commentaar: De buurlanden van Venezuela moeten Maduro politiek isoleren

Venezuela is al het armste en meest corrupte land op het continent. Nu dreigt ook nog een burgeroorlog.

De president van Venezuela, Nicolas Maduro Beeld afp

Van de 20 miljoen kiezers kwamen er zondag in Venezuela volgens de regering 8 miljoen opdagen, maar volgens onafhankelijke waarnemers waren het er minder dan de helft daarvan: tussen de 3 en 4 miljoen. Zij kozen een 'grondwetgevende vergadering' die uitsluitend zal bestaan uit aanhangers van de staatssocialistische regering van president Maduro. Deze assemblee moet het parlement, dat voor tweederde bestaat uit opposanten van Maduro, buitenspel zetten.

Maduro heeft van Venezuela het armste en meest corrupte land van Zuid-Amerika gemaakt en is vastbesloten ook de democratie om zeep te helpen. De afgelopen maanden zijn er 120 doden gevallen in de protesten tegen zijn bewind, dat leunt op het leger, de georganiseerde misdaad en bureaucraten die zichzelf verrijken door illegale handel met olie, goud, schaarse levensbehoeften en harde valuta. Buurlanden als Brazilië, Argentinië, Chili, Colombia, Costa Rica, Peru en Mexico hebben zich van het regime van Maduro afgekeerd. Cuba is nu de voornaamste bondgenoot van Maduro.


Venezuela wordt geteisterd door honger, gebrek aan medicijnen, snel oplopende kindersterfte, corruptie en de eerste aanzetten tot een burgeroorlog. De inflatie zal dit jaar 900 à 1.000 procent bedragen. Wat nog over is van de economie drijft uitsluitend op de export van olie, waarvan de prijs dramatisch is gedaald. Door succesvolle ondernemingen en landbouwbedrijven door middel van nationalisaties de nek om te draaien, hebben Maduro en zijn voorganger Chávez hun land naar de economische afgrond geholpen.

Maduro moet weg, maar zal niet uit zichzelf vertrekken. De Verenigde Staten, de belangrijkste afnemer van olie uit Venezuela, heeft terecht sancties afgekondigd tegen ambtenaren die worden verdacht van corruptie en onderdrukking. President Trump overweegt zwaarder geschut: een boycot van Venezolaanse olie. Dat zou een onverstandige maatregel zijn, die vooral de bevolking treft, terwijl die Maduro's propaganda tegen Amerika als de imperialistische boosdoener een zweem van legitimiteit zou geven.


Blijft voor de buurlanden over het politiek isoleren van Maduro en het aandringen op onderhandelingen tot herstel van de Venezolaanse democratie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden