Columnistenjacht

Columnistenjacht: Tien minuten na het overlijden was er iemand naar de bank gegaan, de rekening was geplunderd

Elke week publiceert én becommentarieert de jury van de Columnistenjacht een column van een lezer. Wordt de column in zijn geheel geplaatst, dan is de pot voor de inzender. Grijpt de jury in, dan komt er 25 euro in de pot bij. Deze week: Mathilde Meulenberg.

Mijn schoonvader heb ik alleen opgebaard gekend. En zelfs die kennismaking was behoorlijk bizar. De condoleancebijeenkomst was waarschijnlijk georganiseerd door zijn vriendin, en dat hij die had vonden we, hoewel we niet op de hoogte waren, toch wel begrijpelijk, een man alleen nietwaar?

Met zo’n eerste zin kun je voor de dag komen. We zitten er meteen lekker in. Aan een goede binnenkomer ontbreekt het helaas vaak. De eerste zin is de moeilijkste, en de laatste is ook een hele opgave. Onthoud dat columnisten. Deze week troffen we zinnen aan als ‘Deventer is een prachtige stad’, ‘Een simpele knip met de keukenschaar’ en ‘Er bestaan slechts twee soorten Nederlandse vogels met huis in de naam: huismus en huiszwaluw.’ Sorry, dan houdt het wat ons betreft meteen op. Helaas is het vervolg hier van minder gehalte - te rommelig. En waarom is het begrijpelijk dat een ‘man alleen’ een vriendin heeft?

Voorzichtig betraden wij de van banken voorziene ruimte. Vier koppen draaiden zich vanaf de eerste rij om, nee, niet met mededogen, verdriet of andere emoties die in zo’n situatie vanzelfsprekend zouden zijn. Deze grimmige hoofden zouden niet hebben misstaan in een Italiaans maffiadrama. Zij hadden de touwtjes in handen, en o wee als wij er anders over dachten!

‘De van banken voorziene ruimte’, dat is lelijk hoor. En uitroeptekens zijn verboden, in principe dan.

We mochten om de kist heen gaan, de dochter sliste zachtjes: ‘Rat!’ Mij zei het weinig, iemand die je nooit hebt gekend laat ook geen sporen van verdriet of wraakzucht na. De ‘familie’ was merkwaardig genoeg opeens spoorloos.

Hier klopt iets niet. Sliste moet waarschijnlijk siste zijn en hoe is de observatie ‘zachtjes’ te rijmen met het - daar gaan we weer - uitroepteken?

We besloten een en ander in een Amsterdams café te gaan verwerken. ‘Morgen moet ik wel even naar die vriendin toe’, zei mijn man nog. Ja, dat sprak vanzelf, er moest iets van een afhandeling komen. En voor een sleutel van de laatste woning was het toch de vriendin met wie contact moest worden gezocht. Vele pogingen en bezoekjes aan de advocaat later konden we de bankafschriften inzien. Onmiddellijk viel ons oog op het laatste: tien minuten na het overlijden was er iemand naar de bank gegaan. De rekening was vrijwel leeggeplunderd.

Veel columns gaan uit als een nachtkaars. Deze niet gelukkig, er wordt plotsklaps een rekening geplunderd of leeggehaald (leeggeplunderd is verboden) maar om de felbegeerde hoofdprijs te bemachtigen rammelt de column van Mathilde Meulenberg op sommige plekken net iets te veel. Desondanks onze complimenten. Geen prijs, maar vooral doorgaan!

Er zit 125 euro in de pot. Kunt u het beter, zo’n column? Om volgende week mee te dingen: stuur uw 250 woorden uiterlijk a.s. vrijdag 12.00 uur naar didu@volkskrant.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden