Columnistenjacht

Columnistenjacht: ‘Kun je zo’n pontje afhuren voor een huwelijksceremonie?’

Elke week publiceert én becommentarieert de jury van de Columnistenjacht een column van een lezer. Wordt de column in zijn geheel geplaatst, dan is de pot voor de inzender. Grijpt de jury in, dan komt er 25 euro in de pot bij. Deze week: Creep van Lotte Krakers.

In de krant lees ik dat het praatje op straat uitsterft, en op de pont richting Amsterdam-Noord besluit ik daar wat aan te doen. Mijn oog valt op een wat tengere jongen, begin 20, verdiept in een roman van Murakami – vast een veilige keuze. Een kwartier later ben ik een telefoonnummer rijker.

Tijdens onze eerste date vraag ik me af of je het pontje kunt afhuren voor een huwelijksceremonie. Wanneer we na flink wat bier weer samen op de boot staan, onderweg naar mijn huis, opent hij zijn rugtas en haalt een appel tevoorschijn. ‘Om te delen’, gevolgd door een heuse GVB-kus.

Ik ben de krant een maand lang dankbaar. Mijn vriendinnen raad ik aan Tinder van hun mobieltjes te verwijderen, en ik prevel ‘niet swipen maar aanspreken’ als nieuw adagium.

Tot de dag van het onvermijdelijke telefoontje: iets over een Andere Vrouw, uit een ver verleden, hij was haar toevallig weer tegengekomen. Zo’n Ander waar zelfs mijn nieuw verworven spontaniteit niet tegenop kon. Plots blijkt alles wat ik in gedachten had opgebouwd niet veel meer dan een zomerliefde.

Wat daarna komt is een sobere september – geen tijd meer voor praatjes, wel voor stages, werk en opdrachten. Opnieuw op de pont, ’s ochtends vroeg dit keer, schrik ik wakker als een man me op de schouder tikt.

‘Zag ik jou hier niet eerder?’, stamelt hij.

 Ik draai me van hem weg, en kijk de rest van de tocht strak naar het water. Heb je er weer een. Zo’n creep.

We staan naast Lotte Krakers op de pont. Altijd prettig om meteen midden in de situatie te zitten en om na drie zinnen een voorlopig hoogtepunt te lezen: ‘Tijdens onze eerste date vraag ik me af of je het pontje kunt afhuren voor een huwelijksceremonie.’ Dit is natuurlijk de betere gedachte tijdens een date, maar ook in een column wekt-ie een glimlach op.

Krakers wisselt korte en lange zinnen af en houdt er zo de vaart in. Vooral de omdraaiing en het inzicht aan het einde maken haar niet te stoppen. Inderdaad: aantrekkelijke praatjesmakers hebben lef, terwijl ongewenste aanspraak in het beste geval leidt tot een overtuigende finish in de Columnistenjacht.

We hadden graag een bijdrage geleverd aan het huwelijksbootje, maar de jackpot van 125 euro is vást een welkom Tinderdatebudget.

Er zit 25 euro in de pot. Kunt u het beter, zo’n column? Om mee te dingen voor de ronde van volgende week: stuur uw 250 woorden uiterlijk a.s. vrijdag 12.00 uur naar didu@volkskrant.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden