columnistenjacht

Columnistenjacht: de Duitse buurman op de camping heeft een wc-bril

Elke week publiceert én becommentarieert de jury van de Columnistenjacht een column van een lezer. Wordt de column in zijn geheel geplaatst, dan is de pot voor de inzender. Grijpt de jury in, dan komt er 25 euro in de pot bij. Deze week: Stijn Soeters.

De Duitse buurman knikt vriendelijk als hij langs onze tent loopt met een wc-bril in zijn hand. Het is de derde keer dat ik hem vandaag zie en ik vraag me af of hij iets verkeerds heeft gegeten of zittend plast.

Hij heeft een eigen wc-bril meegenomen, want op de camping zijn ze niet. De eigenaar vindt blijkbaar dat hij ons al tegemoet is gekomen met het bouwen van wc’s, zodat we niet als echte Fransen in een gat hoeven te poepen. Nog meer luxe zou verkeerde verwachtingen scheppen. Voor je het weet proberen we in het Engels halfjes gesneden volkoren te bestellen. Terecht dat ergens een grens wordt getrokken. 

Dus we rommelen wat aan zonder bril en accepteren dat, omdat we samen lijden. We hopen dat ons geheugen deze ervaring ooit in een prettig campinggevoel zal veranderen. Maar dat was voor de Duitser kwam. Met zijn eigen wc-bril. Nu wil ik ook rustig kunnen zitten. 

Als de buurman terugkomt zie ik dat hij zijn wc-bril is vergeten. We knikken, maar ik voel meteen spanning. Zou ik? Ik wacht tien minuten en haast me dan naar het toilet. Ik kijk om me heen, zie niemand en ga gauw naar binnen. Daar ligt de wc-bril. Nat. Iemand heeft eroverheen geplast en er kleven stukjes roze wc-papier aan. Het lijkt een wraakactie van een andere campinggast. Ik besluit te gaan. Als ik de deur open, staat de Duitser voor me. Achter me de natte wc-bril. We knikken elkaar voor het laatst toe.

Nou ja! Het is pas de derde aflevering van Columnistenjacht 2019 en we moeten voor de tweede keer de ‘jackpot’ uitkeren. Het niveau lijkt tot dusver hoger dan in 2013, toen we voor het eerst de jacht openden, maar het is ook weer niet zo dat het sterke stukjes regent. Er waren opnieuw een paar honderd inzendingen en alleen de column van Stijn Soeters lazen we uit zonder commentaar.

Als we streng doen om het streng doen: de buurman had zonder het verplichtingen scheppende stempel ‘Duits’ gekund. De georganiseerde Duitser is het eeuwige campingtype om een beetje een hekel aan te hebben. Gelukkig brengt hij Soeters op een paar goeie vondsten. Eerst de manier waarop we vakantieongemakken aan onszelf proberen te verkopen, tot iemand een beter plan heeft. Dan dat andere herkenbare fenomeen: de angst dat jij wordt aangezien voor de smeerpijp die de wc zo goor heeft achtergelaten. Lekker!

We doen 25 euro in de pot. 

Kunt u het beter, zo’n column? Stuur uw 250 woorden uiterlijk a.s. vrijdag 12 uur naar didu@volkskrant.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden