Columnistenjacht

Columnistenjacht: Alle vrouwen weten dat geen enkele man zoveel wasverzachter uit zichzelf gebruikt

Elke week publiceert én becommentarieert de jury van de Columnistenjacht een column van een lezer. Wordt de column in zijn geheel geplaatst, dan is de pot voor de inzender. Grijpt de jury in, dan komt er 25 euro in de pot bij. Deze week: Christel Maassen-Moonen.

Soms overkomt het me. Een aantrekkelijke man loopt mij tegemoet en onze blikken kruisen elkaar. Hij geeft me een warme lach en ik glimlach wat verlegen terug. Verder dan deze ontmoeting van onze ogen gaat het niet komen, en dat is ook precies de bedoeling. Maar wat ik automatisch doe als ik langs hem loop, ik ruik. Zo ongemerkt mogelijk snuif ik diep zijn geur op. Een aantrekkelijke man ruikt lekker.

Aandoenlijk is het bijna, wanneer ik ogenblikkelijk de markeerstift van zijn wederhelft herken, zonder dat zij ook maar enigszins in de buurt is. Alle vrouwen weten namelijk dat geen enkele man zoveel wasverzachter uit zichzelf gebruikt. Een man die overduidelijk naar ‘lazy lavender’ ruikt, geeft aan: voor mij wordt al gezorgd.

Het mooie is dat een man het niet erg vindt wanneer zijn partner de was voor hem doet. Naar hem toe gebracht als ultieme uiting van zorgzaamheid, in werkelijkheid een geurmarker waarmee de vrouw in kwestie haar mobiele territorium prima heeft afgebakend.

Genoegzaam snuif ik nog eens aan het onschuldig ogend flesje. De nietsvermoedende mens ziet mij dan wellicht als suffe muts naast de wasmachine, ik weet wel beter en ik ruik het tot in de microvezels van mijn vaatdoekje. Goede wasverzachter is niks minder dan de geur van mannelijke onderdrukking, en kroont de vrouw tot koningin, wier reikwijdte zoveel verder strekt dan haar eigen washok.

Er is maar één oplossing: de man die zich werkelijk vrij wil voelen, zal toch echt zijn eigen was moeten gaan doen.

In de tweede aflevering van Columnistenjacht 2019 (ook deze week honderden inzendingen) hebben we meteen de eerste column te pakken die we in zijn geheel afdrukken, zonder dat gevreesde stop-woord. Spelregeltechnisch betekent dit dat de auteur de jackpot ontvangt die met 50 euro nog een overzichtelijke omvang heeft. Er is hier sprake van een sterke openingszet: het opsnuiven van aantrekkelijke mannen. Dan de introductie van een verrassend middenpaneel waarbij wasverzachter ‘lazy lavendel’ als ‘geurmarker’ is ingezet – zonder dat die aantrekkelijke man een clou heeft. En in de laatste regel wordt er aangestuurd op een soort Handmaid’s Tale-achtige opstand, waarbij de man de wasverzachter uit zijn leven moet bannen. Absurdisme is bij veel columnisten het wat luie gereedschap waarmee ze de boel spannend proberen te houden, maar hier werkt het. Omdat het voelt als de waarheid, of althans als de waarheid van Christel Maassen-Moonen. Gefeliciteerd!

Er zitten weer 25 euro in de pot.

Kunt u ’t beter, zo’n column? Stuur uw 250 woorden uiterlijk a.s. vrijdag 12 uur naar didu@volkskrant.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden