Column New York Times

Column uit The New York Times: Het socialisme had ons nooit Trump gebracht

Is het niet ironisch, schrijft Gail Collins in The New York Times, dat Republikeinen maar blijven jammeren over het socialisme, terwijl niemand het kapitalisme een slechtere naam geeft dan Donald Trump.

President Donald Trump. Beeld EPA

De Republikeinen proberen van de verkiezingen van 2020 een oorlog tegen het S-woord te maken. ‘Amerika zal nooit een socialistisch land worden’, zei Trump in zijn laatste State-of-the-Union-toespraak. En vicepresident Mike Pence waarschuwde dat ‘gezondheidszorg voor iedereen’ en de Green New Deal ‘dezelfde aftandse economische theorieën zijn die menig land armlastig hebben gemaakt in de afgelopen eeuw. Dat systeem heet socialisme’.

Nu zijn er in de wereld best wel een aantal socialistische ramplekken aan te wijzen, maar volgens de Republikeinen is dat ieder land waar ze een basisverzekering kennen. Maar ook de magie van de markt kan je behoorlijk opbreken. Voor een goed voorbeeld van het falen van het systeem hoeven we alleen maar te kijken naar Trumps relatie met Deutsche Bank, die hem door de jaren heen ongeveer twee miljard dollar aan leningen heeft verstrekt. Twee miljard aan een man wiens voornaamste financiële talent lijkt te zijn: failliet gaan.

Het verhaal begint eind jaren negentig, toen Deutsche Bank graag op grote schaal leningen wilde uitzetten op de onroerendgoedmarkt in de VS. Waar kun je dan beter beginnen dan bij Trump? Die had wel wat bezit.

Nu ja, soort van. Eerder in diezelfde jaren negentig stond hij er zo slecht voor dat ik hem een ‘financieel belegerde duizendair’ noemde. Trump stuurde mij een kopie van die column met een pijl die naar mijn foto wees, waar hij bij had geschreven ‘varkenskop’. Dat verhaal heb ik al vaak verteld, maar het blijft leuk.

Trump wilde 125 miljoen lenen om een gebouw aan Wall Street te renoveren. Je zou denken dat de bank heel zorgvuldig naar de financiële geschiedenis van hun nieuwe klant zou hebben gekeken, om zich ervan te vergewissen dat hij ook alles zou terugbetalen. Maar dat bleek niet het geval.

Hoe langer Trump met Deutsche Bank omging, hoe geliefder hij als klant werd. Hij kon zo ontzettend goed... lenen. Hoe luidt dat oude gezegde ook alweer? Als je een schuld bij de bank hebt van 10 duizend dollar, ben jij van de bank. Maar als je een schuld hebt van 10 miljoen, is de bank van jou.

Toen Trump in 2003 weer een pak geld wilde lenen, nodigde Deutsche Bank potentiële investeerders uit om naar zijn pitch te luisteren. De respons was overweldigend. Het probleem was echter dat veel van die mensen alleen maar een glimp van een beroemdheid wilden opvangen en absoluut niet van plan waren hem hun geld toe te vertrouwen.

Uiteindelijk lukte het de bank om een paar kopers te vinden. Waarna Trump failliet ging.

Maar niet getreurd! Deutsche Bank gaf hem nog een lening van 640 miljoen voor een wolkenkrabber die hij in Chicago wilde bouwen. Trump hield een fantastisch verkooppraatje – hij beloofde zelfs dat hij Ivanka de leiding van het project zou geven. Denk daar eens even over na. Wat was Ivanka’s bekendste project tot dan toe? Jared.

De wolkenkrabber werd gebouwd, alleen leek niemand er te willen wonen. Daarop stapte Trump, die persoonlijk met 40 miljoen garant had gestaan voor de lening, naar de rechter en wees op een clausule in het contract waarin stond dat hij dat geld niet hoefde op te hoesten als zich een natuurramp voordeed. Nou, en de recessie dan? Was dat soms geen natuurramp?

We gaan door. Nog meer leningen van Deutsche Bank. Sommige daarvan gebruikte hij om... Deutsche Bank terug te betalen. Niemand leek dat idioot te vinden.

Wat is hier nu het probleem? Anat Admati, hoogleraar aan de Stanford Graduate School of Business, zei dat ze het schokkend vond dat ‘een zo grote en complexe onderneming als Deutsche Bank zo belabberd wordt beheerd’. Maar die bank wilde geen president worden op grond van haar briljante financiële gaven. Trump wel, en dat lukte zo goed dat hij nu overal toespraken houdt over het versoepelen van de regels voor het bedrijfsleven.

Deutsche Bank, die door de jaren heen zoveel had gedaan om Trump het imago te geven van een financiële reus, was een beetje verbijsterd toen hij gekozen werd. Nu zou de hele wereld erachter komen wat een slecht zakenrisico deze man was geweest.

Bel de integriteitscommissie! Een onderzoek van Deutsche Bank stelde vast dat zijn private-bankingafdeling heel, heel erg graag zaken deed met beroemdheden en bereid was om daarvoor zo’n beetje alles door de vingers te zien.

Is dat geen geweldig economisch model? Bekijk het maar, socialistische landen. Wij hebben Donald Trump!

Dit is een ingekorte versie van Gail Collins’ column in The New York Times. Vertaling: Leo Reijnen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden