De bewust digibete burgerOlaf Tempelman

Collega’s experimenteerden met artikelen verwerken met spraaksoftware. Zeker is dat ze een hoop lol hadden

null Beeld
Olaf Tempelman

Een paar jaar terug voerde ik met behulp van de spraaksoftware van Google Translate een gesprek met een taxichauffeur in Kazachstan. Ik vroeg hem via zijn smartphone, ingesteld op Russisch-Engels, opgehangen aan het dashboard, of hij veel klanten had. Hij trok een verbaasd gezicht en antwoordde via die smartphone dat er in Kazachstan helemaal geen leeuwen voorkomen. De software had mijn vraag ‘Do you have a lot a clients?’ geregistreerd als ‘Do you have a lot of lions?’.

Jaren geleden experimenteerden collega’s die net als ik last hadden van RSI met spraaksoftware. Of ze er ooit een stuk mee hebben voltooid, vraag ik me af – zeker is dat ze een hoop lol hadden. Van de gedicteerde woorden ‘zakelijke poging’ maakte de computer ‘zaadlozing’. Een fraai spel was het aanroepen van achternamen van collega’s. De computer ‘karakteriseerde’ die dan als ‘Onbelangrijk’, ‘Eikel’ en ‘Vies’.

Sindsdien is die spraaksoftware met sprongen vooruit gegaan, althans: dat hoor je vaak. Verslaggevers van deze krant kregen een mail dat ze zichzelf met behulp van een functie in Google Docs kunnen verlossen van wat bekend staat als Zeer Vervelend Werk, namelijk het uittikken van opnames van interviews. ‘Zet je opnameapparaat bij de computer en speel het af. De tekst verschijnt voor je neus op het scherm.’ Al een uur nadat de utopie wereldkundig was gemaakt, begon de deconstructie. Een collega mailde de transcriptie van twee minuten interview: ‘Augustus 1 augustus Siri ga ik wil het gesprek eigenlijk 3 componenten even terug na 5 jaar geleden Ja dat is toch dat beeld van de buitenwereld Wat zei dus binnen uit te kijken Dat is toch wel goed omdat mensen geweest.’

Het schijnt dat die software perfect werkt als mensen luid en duidelijk spreken, geen ‘uh’ zeggen en geen woorden inslikken. Eerst een andere mens creëren, is mijn advies.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden