Media inRusland

Collectieve actie in Rusland is zeldzaam en wordt gezien als bedreiging

Jegor Zjoekov (21) krijgt 3 jaar voorwaardelijke celstraf voor het op YouTube ‘aanzetten tot extremisme’. Hierbij zijn dappere rede uit de rechtbank, aldus onze correspondent Tom Vennink.

Tom Vennink
Russische student Yegor Zhukov, die voorwaardelijke celstaf kreeg voor het aanzetten tot extremisme. Beeld REUTERS
Russische student Yegor Zhukov, die voorwaardelijke celstaf kreeg voor het aanzetten tot extremisme.Beeld REUTERS

Student Jegor Zjoekov (21) is het gezicht van tientallen Russen die vervolgd worden voor deelname aan demonstraties tegen de regering afgelopen zomer. Sommigen zijn al veroordeeld tot jarenlange celstraffen. Zjoekov kreeg vrijdag een voorwaardelijke celstraf van 3 jaar voor ‘aanzetten tot extremisme’ in video’s op YouTube. Daarin riep hij op tot vreedzaam protest tegen president Poetin. Dit is het slotwoord dat hij uitsprak in de rechtbank. ‘Nu wil ik enkele zaken bespreken die fundamenteler zijn dan de betekenis van woorden. Ik wil u graag vertellen over motieven die oprecht zijn en ik diep voel. Motieven die mij dwingen actief te zijn in de politiek. Motieven die mij er onder andere toe brachten de video’s op te nemen voor het YouTube-kanaal Zhukov’s Blog.

‘Hier wil ik beginnen. De Russische regering positioneert zich vandaag de dag als de laatst overgebleven verdediger van traditionele waarden. De belangrijkste traditionele waarde hierbij is het christelijk geloof. Christelijke ethiek omvat twee waarden die mij echt dicht na aan het hart liggen. De eerste is verantwoordelijkheid. Aan de basis van het christendom ligt een verhaal over een persoon die besloot het lijden van de hele wereld op zijn schouders te nemen. Ook is er liefde. ‘Heb uw naaste lief als uzelf’ is het belangrijkste uitgangspunt in de christelijke religie.

‘Om de motieven achter wat ik doe te begrijpen, is het voldoende te kijken naar hoe de Russische regering deze waarden eigenlijk verdedigt. De huidige situatie is dat in dit land alle mogelijkheden voor menselijke bloei worden vernietigd. 10 procent van de rijkste Russen heeft 90 procent van de rijkdom in handen. Het grootste deel van die rijkdom is verkregen door overduidelijke corruptie en niet door eerlijk werk voor het welzijn van mensen.

‘Aan de onderkant van de maatschappij is alles wat overblijft wanhoop − en dat is geen overdrijving. Omdat ze begrijpen dat ze op niets kunnen hopen, ze begrijpen dat hoe hard ze ook hun best doen ze noch zichzelf noch hun gezinnen gelukkig kunnen maken. Russische mannen reageren al hun woede af op hun vrouwen, drinken zichzelf dood of verhangen zich. Rusland heeft het hoogste aantal zelfmoorden onder mannen ter wereld. Als gevolg hiervan bestaat eenderde van alle gezinnen in Rusland uit alleenstaande moeders met kinderen. Is dat de manier waarop we het traditionele gezin verdedigen?

‘Laten we het nu over liefde hebben. Liefde is onmogelijk zonder vertrouwen. Echt vertrouwen wordt geboren uit gezamenlijke actie. Ten eerste is collectieve actie zeldzaam in een land waar verantwoordelijkheid niet is ontwikkeld. Daarnaast, als collectieve actie wel ergens opduikt, zien veiligheidstroepen dit onmiddellijk als een bedreiging. Het maakt niet uit wat je doet − of je gevangenen helpt, of je de mensenrechten verdedigt of je de natuur beschermt − vroeg of laat krijg je de status ‘buitenlandse agent’ opgeplakt of sluiten ze je zonder reden op.

‘Het is duidelijk dat de enige traditionele waarde die de huidige Russische overheid oprecht vereert en versterkt autocratie is. Een autocratie die zijn uiterste best doet het leven te vernietigen van iedereen die echt het beste voor heeft voor zijn land, niet bang is om lief te hebben en verantwoordelijkheid durft te nemen.

‘Ondanks alle tegenslagen twijfel ik er geen moment aan dat mijn wens bewaarheid zal worden. Ik kijk vooruit, over de horizon van de komende jaren en zie Rusland vol met verantwoordelijke, liefhebbende mensen. Het zal echt een gelukkige plek zijn. Moge dat beeld u en uw werk leiden zoals dat ook mij leidt.

‘Als de rechtbank ondanks dit alles oordeelt dat dit de woorden van een echt gevaarlijke crimineel zijn, dan zullen de komende jaren van mijn leven worden gevuld met schaarste en tegenspoed. Ik zal proberen blij te zijn dat ik de kans heb gekregen dit proces te doorstaan, dit lijden voor de waarden die mij na aan het hart liggen. Uiteindelijk, edelachtbare, hoe angstwekkender mijn toekomst, hoe breder ik naar haar zal glimlachen. Ik dank u.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden