CommentaarCoalitie

Coalitie met Brabantse FvD is een grote gok

VVD en CDA laden een zware verantwoordelijkheid op zich, nu zij in Brabant in zee gaan met Baudets FvD.

Thierry Baudet en Mark Rutte. Beeld Freek van den Bergh

Strategische en electorale argumenten liggen voor VVD en CDA voor het oprapen nu zij hun beslissing moeten verdedigen om in het Noord-Brabantse provinciebestuur in zee te gaan met Forum voor Democratie. Ten eerste speelt mee dat Forum vorig jaar bij de verkiezingen de op één na grootste partij werd. Je moet wel heel goede redenen hebben om al die kiezers – die in het verleden vaak op VVD of CDA stemden - per definitie te negeren.

Ten tweede speelt hier het argument een belangrijke rol waarmee CDA-coryfee Piet Hein Donner eerder deze eeuw de samenwerking met de opkomende protestpartijen LPF en PVV verklaarde: ‘Verantwoordelijkheid geven, dat is de manier om te laten zien: kun je het waarmaken of niet?’ De ineenstorting van zowel LPF als PVV na die korte regeeravonturen, leidde tot de verkorte versie van de Donner-doctrine die geldt in delen van het CDA: ‘Laat ze regeren, dat zal ze leren.’

Ten derde moet een provincie nou eenmaal worden bestuurd. De ‘grote Brabantse coalitie’ van VVD, CDA, GroenLinks, D66 en PvdA beet z’n tanden stuk op het milieubeleid en sindsdien is er zonder Forum eigenlijk niets mogelijk. In het milieubeleid – een van de weinige echt politieke kwesties op provinciaal niveau – staat Forum bovendien een stuk dichter bij VVD en CDA dan de vorige coalitiepartners. De politieke verleiding is daarom groot.

De reden dat de samenwerking bij velen toch zo zwaar op de maag ligt, schuilt in dat ene zwaarwegende tegenargument: is dit niet de legitimering van een beweging die ten diepste gedreven wordt door xenofobische en soms ronduit racistische motieven, landelijk geleid door een onberekenbare man die voor de schermen een heel ander gezicht toont dan daarachter?

Met het oog op de landelijke verkiezingen van 2021 laden VVD en CDA een zware verantwoordelijkheid op zich. Nu zij de gok wagen, kunnen zij hun gelijk maar op één manier bewijzen: door de grenzen van Baudets uitlatingen vanaf nu streng te bewaken en er zorgvuldig op toe te zien dat Forum zich in woord en daad deemoedig aanpast aan hun normen en waarden. En niet andersom.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden