opinie

Cidi: Kamerleden maken zich schuldig aan aanmoediging van Palestijns geweld

Het jongste conflict tussen Israël en de Palestijnen dwingt Nederland om beide partijen aan te spreken op een vreedzame oplossing, betoogt Hanna Luden.

Palestijnse vrouwen nemen de schade op aan een gebouw in Gazastad, na Israëlische bombardementen.  Beeld AFP
Palestijnse vrouwen nemen de schade op aan een gebouw in Gazastad, na Israëlische bombardementen.Beeld AFP

De eenzijdige kritiek op Israël van enkele Nederlandse politici is een teken aan de wand. ‘Nederland moet Israël aanspreken’, schrijft GroenLinks-buitenlandwoordvoerder Tom van der Lee op Twitter. Van der Lee doet dit met een link naar een NOS-artikel over rakettenaanvallen vanuit Gaza. Kan dit anders worden gezien dan vergoelijking, of zelfs aanmoediging, van het afvuren van deze raketten door terreurgroepen in Gaza? Van der Lee zijn oproep getuigt bovendien van een groot gebrek aan inzicht in de zeer ontvlambare, en zeer zorgelijke, situatie.

In de afgelopen week heeft Hamas het afvuren van raketten steeds opgevoerd en de bevolking opgeroepen tot geweld. Ook Islamitische Jihad voert vanuit de Gazastrook talloze terreuracties uit richting Israël. Tegelijkertijd is er sprake van toenemend Palestijns geweld in Jeruzalem, niet alleen op de Tempelberg, maar ook elders in de stad. Dit geweld ontstond door een geplande mars van Joods nationalisten die Jeruzalemdag in de Oude Stad wilden vieren, een mars die door de Israëlische politie wijselijk werd verboden.

Reden tot zorg

De huidige geweldsuitbarsting is absoluut reden tot zorg. Ook in Israël krijgt de politie veel kritiek op haar optreden. Volgens critici was de politie te laat en weinig proactief, met als gevolg een uit de hand gelopen situatie en uitbarsting van geweld met doden en gewonden tot gevolg. De situatie weer onder controle krijgen is moeilijk, dat zien we in alle berichtgeving uit Israël. Het zal lang duren voordat de wonden die veroorzaakt zijn door deze uitbarsting zullen helen.

Ophitsen en het verspreiden van geruchten dat Joden de Tempelberg willen omtoveren tot een Joodse tempel zijn vaker de reden geweest voor gewelduitbarstingen in Jeruzalem. Deze uitbarstingen gebeuren met name tijdens Ramadan wanneer duizenden gelovigen naar de Tempelberg komen. De uitdaging om de orde te bewaren in een dergelijke ontvlambare situatie is een jaarlijks terugkerend onderwerp. Door ophitsing, oproepen tot geweld, het afvuren van honderden raketten op burgerdoelen in Israël en het oplaten van met explosieven uitgeruste luchtballonnen, hebben de terreurorganisaties Hamas en Islamitische Jihad de enorme spanningen in Israël verder op scherp gezet.

Eenzijdige sancties

Om uiting te geven aan hun bezorgdheid bepleite enkele Nederlandse parlementariërs eenzijdige sancties tegen Israël. Geen woord over Palestijnse leiders die voortdurend het vuur aanwakkeren met hun oproep tot geweld of over de honderden afgevuurde raketten die vanuit Gaza zijn afgevuurd op Israël. Niet alleen is dit een onverantwoorde aanmoediging voor extremistische Palestijnse groeperingen om het geweld te intensiveren, het geeft groen licht voor verdere escalatie door dezelfde groeperingen.

Cidi roept het toekomstige kabinet op om in het regeerakkoord op te nemen beide partijen aan te spreken om met elkaar te gaan onderhandelen. Dit uitgaande van het besef dat zowel Israël als de Palestijnen de verantwoordelijkheid hebben om te komen tot een vreedzame oplossing van het conflict. Disproportionele druk op één partij werkt contraproductief. Nederland moet zij aan zij staan met Israël in de strijd tegen terreur.

Hanna Luden is directeur van het Cidi (Centrum Informatie Documentatie Israël)

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden