ColumnBert Wagendorp

Ciara wilde Henrik-Willem Hofs meesleuren zoals ooit de koeien in Twister het luchtruim kozen

Voor de eerste keer in onze stormachtige geschiedenis trok zondag een storm met een naam over het land. De storm heette Ciara. Volgens Brits ­onderzoek verhoogt een naam bij het publiek het bewustzijn dat het stormt en zijn mensen alerter en sneller bereid actie te ondernemen. Na de eerste naamstorm kan ik bevestigen dat dit klopt. Ciara hield me de hele dag alert en dat was vermoedelijk anders geweest wanneer de storm gewoon Storm had geheten. Stormen met die naam heb ik al zo vaak zien langskomen, die doen me niks meer.

Stormen met een naam kunnen de storm ook iets familiairs en gezelligs geven. ‘Ciara waait door Nederland en doet ook onze stad aan’, tweette de gemeente Amsterdam, alsof burgemeester Halsema al ongeduldig stond te wachten om Ciara welkom te heten en tot ereburger te benoemen.

De naam van een storm moet zorgvuldig worden gekozen, Ciara is aan de lieve kant. Het KNMI mocht de naam bedenken voor de storm met een J, (nog maar zes stormen te gaan) en kwam op Jan, een eerbewijs aan de legendarische weerman Jan Pelleboer. Storm Jan straalt weinig dreiging uit, voor je het weet is het storm Jantje en wordt het nog knap moeilijk om hem code oranje te bezorgen.

Bij het KNMI wordt nagedacht over de vraag hoe het ­publiek bij de naamgeving kan worden betrokken. Daaraan kleven risico’s, je krijgt te maken met hackers en trollen en dan gaat het opeens de hele dag over storm Thierry.

Als je nog niet helemaal van een storm overtuigd bent, kun je het best even De Telegraaf gaan lezen. Bij die krant weten ze wat een storm met Nederland doet: hij verbroedert. Dus is het zaak daar op in te spelen, de storm alle ­credits te geven en er liefst nog een windkrachtje bovenop te doen. ‘Zo houd je stand tegen orkaankracht Ciara’, stond zondag boven een stuk op de Telegraaf-site, naast ‘Gevreesde storm Ciara bereikt Nederland’. De storm drukte het eigen nieuws uit een enquête over de immigratie finaal weg, wat dan weer vooral jammer was voor Mona Keijzer, die niet wist hoe snel ze moest aanhaken bij de stem des volks. De Volkskrant had een liveblog, altijd een ­teken dat zich een drama voltrekt. Om 11.18 meldde het blog dat de storm officieel was.

De verbroederende kracht van Ciara bleek ook toen de Farmers Defence Force een alarmnummer bekend maakte dat burgers konden bellen wanneer er door toedoen van de storm sleepwerk moest worden verricht. ‘De boeren willen er voor de burgers van Nederland zijn. Als rots in de branding.’ Boom op je huis? Dan kwamen de boeren wel even langs, met hun trekkers, shovels en ander materiaal dat normaliter alleen bestemd is om politici te intimideren en ertoe te bewegen de boeren nog een paar honderd miljoen euro extra toe te stoppen. ‘De hulp is niet bedoeld voor omgewaaide tuinhekken en dergelijke’, stond er bij het aanbod. Iedereen weet dat de boeren juist heel goed zijn met hekken, dus dat was onbegrijpelijk.

In het Achtuurjournaal stond Henrik-Willem Hofs in het oog van de storm op een viaduct. Het leek alsof Ciara hem wilde meesleuren zoals ooit de koeien in Twister onvrijwillig het luchtruim kozen. Hofs bleef onverstoorbaar, stormverslaggevers zijn onze eigen oorlogscorrespondenten. Hofs verdient een eigen storm, Henrik-Willem.

Door Ciara moest het NK Tegenwindfietsen op de Oosterscheldekering worden stilgelegd wegens tegenwind. Piloot Bakker was met zijn Boeing 747 in recordtijd de ­oceaan overgestoken, maar die had wind mee.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden