Opinie

Christenhipsters houden zichzelf voor de gek

Hipsterchristenen zijn misschien wel de ergste 'Gutmenschen' die er rondlopen in links Nederland, betogen historicus Ewout Klei en student politicologie Rik de Jong. 'Nee, er is echt helemaal niets authentieks aan deze christenen.'

Ewout Kleihistoricus en Rik de Jong en student politicologie
Arie Boomsma. Beeld anp
Arie Boomsma.Beeld anp

De hippe dominee Rikko Voorberg, voorganger van de evangelisatiegemeente Stroom West, wil samen met kunstenares Tinkebell duizenden vluchtelingen ophalen uit Griekenland. Het plan is om met driehonderd auto's vanuit Den Haag naar Athene te rijden, om zo duidelijk te maken dat er wel degelijk draagvlak onder de Nederlanders is voor de vluchtelingenopvang.

Voorberg is een typische christenhipster: hipster van buiten maar christen van binnen, die de blijde boodschap op een hippe manier aan de man/vrouw/transgender wil brengen. Andere bekende christenhipsters zijn televisiester Arie Boomsma (de trendsetter), zelfverklaard Tindertheoloog Alain Verheij, de linkse EO-journalisten Willem de Gelder en Bertine Moenaff en natuurlijk GroenLinks-theoloog Ruard Ganzevoort.

Christenhipsters combineren een evangelische stijl met een vrijzinnige inhoud. Jezus houdt van vluchtelingen, homo's en zelfs van Benno L. En wij moeten dat dus ook allemaal doen. Zal de christenhipster meer mensen warm maken voor de christelijke boodschap? Of houdt hij iedereen, in de eerste plaats zichzelf, voor de gek?

Identiteitscrisis

De christenhipster wil af van het negatieve imago dat christenen hebben, vooral bij progressieve mensen. De progressieve Nederlander vindt christenen achterlijk, bekrompen, conservatief en intolerant. Christenen zijn immers tegen het homohuwelijk, abortus en euthanasie en willen hun normen en waarden aan de rest van Nederland opleggen, zo is de gedachte.

Natuurlijk vindt de progressieve Nederlander dit ook van moslims, maar moslims bekritiseren is niet bon ton. Vandaar dat er op moslims geen druk wordt gelegd zich aan te passen. Christenen moeten dat wel. Daarnaast voelen hipsterchristenen, vanwege het schuld-en-boete-idee van het christendom, zich gedwongen om afstand te nemen van de intolerante elementen uit het christendom. Moslims hebben daar vanwege hun andere theologie veel minder last van. Als moslims gevraagd wordt ergens afstand van te nemen geldt dat in progressieve kringen als racisme. De moslim mag dus moslim blijven, de christen mag geen christen blijven. Vandaar dat de hipsterchristen zowel roomser dan de paus wil zijn als progressiever dan Femke Halsema. De christenhipster wil vooral heel erg acceptabel zijn voor de natuurlijke tegenstanders van de kerk. Ze deugen in alle opzichten en dat moet iedereen zien.

Padvinderij

Het lijkt sympathiek. Christenen die terecht afstand nemen van de negatieve kanten van hun geloof, zich inzetten voor hun naasten en begripvol en empathisch proberen te zijn. Maar schijn bedriegt. Het hipsterchristendom kampt namelijk met hetzelfde probleem als het 'gewone' hipsterdom, namelijk dat het vooral draait om de schone schijn en het imago. Hipsterchristenen doen goed, maar ze kloppen zich hiervoor wel erg op hun borst. Ze zijn misschien wel de ergste 'Gutmenschen' die er rondlopen in links Nederland. Nee, er is echt helemaal niets authentieks aan deze christenen. Ze zijn te empathisch, te lief, te perfect. En daar houden wij, imperfecte mensen, niet van.

De geschiedenis herhaalt zich bovendien. In de jaren zestig, toen progressieve christenen massaal hippie werden, schreef Henk Broekhuis (pseudoniem van essayist Karel van het Reve) een artikel over politicus Pieter Jongeling van het Gereformeerd Politiek Verbond, een gereformeerde mannenbroeder van de oude stempel. Hij was volgens Broekhuis anders maar authentiek, een 'echte padvinder'. Hippiechristenen zorgden er niet voor dat de kerken weer volstroomden. Hipsterchristenen zullen daar ook zeker niet voor zorgen. Linkse mensen vinden de linkse dingen die hipsterchristenen doen natuurlijk wel mooi, maar blijven het christendom wel een achterlijk, patriarchaal geloof vinden. De christenhipster houdt zichzelf dus voor de gek. Het is hoog tijd om een keuze te maken: ga weer koken op een houtvuur en met blote knieën lopen, of stop anders gewoon helemaal met die padvinderij.

Ewout Klei is historicus en Rik de Jong is student politicologie. Beide auteurs schrijven voor de website Jalta.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden