Opinie

China vernietigt de Tibetaanse cultuur

China gaat onverminderd en in hoop tempo door met de vernietiging van de Tibetaanse cultuur.

Chinese vlag wordt gehesen bij de viering van 50 jaar Tibetaanse Autonome Regio, 8 september. Beeld reuters
Chinese vlag wordt gehesen bij de viering van 50 jaar Tibetaanse Autonome Regio, 8 september.Beeld reuters

De oproep van de dalai lama om alleen geweldloos verzet te plegen, wordt met een enkele uitzondering massaal opgevolgd. De Chinese overheid kan niet zo naïef zijn om niet te merken dat de devotie van de gewone Tibetaan meer dan alleen maar een religieuze component kent.

Momenteel verblijf ik in de hoofdstad Lhasa. Hier was ik ook enkele jaren geleden. Als ik de situatie van toen met nu vergelijk dan constateer ik een enorme toename van mensen die bidden voor de belangrijkste tempel van het boeddhisme: de Jokhang. Massaal wordt er rond de tempel een pelgrimage gelopen. Zowel overdag als midden in de nacht. Op vele plekken wordt anders dan in het verleden geprosterneerd.

Prosterneren is bidden, languit op de grond gaan liggen, opstaan, handen gevouwen boven het hoofd, voor de mond en dan voor het hart. Drie stappen lopen en weer opnieuw je uitstrekken op de grond. Het gaat uren achter elkaar door.

Ook zie je overal gebedsvlaggetjes hangen. Ik wilde een afgelegen tempel bezoeken en kon vanwege de vele vlaggetjes nauwelijks de ingang vinden. Ook bij bruggen en bergpassen zie je een massaal vertoon van gebedsvlaggen.

Chinese vlag

Daar zet de overheid tegenover dat elk huis en elke tempel een rode Chinese vlag op het dak moet laten wapperen. Waar al meer dan 1300 jaar gezang en muziek uit de openstaande deuren van de Jonkhang klonk, vind je nu een gesloten deur. Om 9 uur gaat een zijdeur open en dan mogen alleen toeristen de tempel bekijken.

Het meest verschrikkelijke is echter dat de monniken die er lopen absoluut niet meer door de bevolking worden vertrouwd. Ze worden fors betaald door de Chinese overheid. Dit is werkelijk een meesterzet van de Chinezen: 95 procent van de lama's is gevlucht naar India. Bij wie kan men nog terecht?

De tweede man van het Tibetaanse boeddhisme, de panchen lama, moet vereerd worden.

En ook in hem bestaat geen enkel vertrouwen, omdat hij door de overheid is opgeleid en aangesteld. De 25-jarige bezoekt een maal per jaar zijn paleis. De bevolking is dan verplicht hem hulde te brengen.

Men heeft nu al stappen gezet om bij het overlijden van de nu 80-jarige dalai lama een eigen kandidaat te benoemen. Het volkscongres heeft besloten dat de toekomstige dalai lama in China wordt geboren.

De dalai lama. Beeld epa
De dalai lama.Beeld epa

Vernietiging van de cultuur

Op het platteland zijn veel politiecontroleposten en minder camera's . Als mensen zich onbespied wanen, begroeten ze mij met de bekende groet tashidilleh, gevolgd door het woord dalai lama. Op mijn vraag waarom ze deze toevoeging bezigen, kreeg ik het antwoord dat ze ons, als westerlingen, zien als enige verbinding naar de dalai lama.

In zowel de Volkskrant als de NRC werd afgelopen weekend geconcludeerd dat de invloed van het Chinese imperialisme groot is, maar dat de Chinezen zeker niet de harten hebben veroverd van de gewone Tibetaan. Vernietiging van de Tibetaanse cultuur gaat onverminderd en in hoog tempo door.

Tijdens handelsmissies naar China die door ministers worden begeleid, zal ongetwijfeld weleens een opmerking worden gemaakt over de situatie van politieke gevangenen of van Tibet. Met de overbekende Chinese glimlach wordt daar dan op gereageerd en we gaan weer over tot de orde van de dag. We laten ons intimideren en durven de dalai lama niet waardig te ontvangen. Geld en handel gaan voor duidelijke principes. Voor mij is het duidelijk: ik zal niets meer kopen waarop staat 'made in China'.

Peking kweekt Tibetanen met een rood hart en Chinese ziel

Wie eenmaal wordt toegelaten tot Tibet stapt een wonderlijke wereld binnen, merkt correspondente Marije Vlaskamp(+). China probeert er met miljardeninvesteringen en een opleiding voor model-Tibetanen de loyaliteit van het Tibetaanse volk te winnen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden