CommentaarBert Lanting

China moet desnoods met sancties worden herinnerd aan zijn belofte van autonomie voor Hongkong

Beeld Getty Images

De garanties die de Chinese autoriteiten in 1997 gaven voor de autonomie van Hongkong zijn in het geding.

De autonomie van Hongkong staat op het spel nu de Chinese autoriteiten de voormalige Britse kroonkolonie een wet willen opleggen die ze de bevoegdheid geeft op te treden tegen separatisme, buitenlandse inmenging en andere activiteiten die de Chinese ­nationale veiligheid ondermijnen.

De invoering van de wet, die nog moet worden uitgewerkt, staat op gespannen voet met de belofte van China bij de machtsoverdracht in 1997 dat Hongkong voor vijftig jaar zijn eigen politieke en rechtsstelsel zou mogen houden. ‘Eén land, twee systemen’, was de leuze.

Maar onder president Xi Jinping zijn de Chinese autoriteiten druk bezig de autonomie van Hongkong in te perken. Ondanks de garanties voor de vrijheid van meningsuiting in Hongkong ontvoerde Beijing een vijftal kritische boekhandelaars en zette die gevangen. Beijing probeerde er ook een wet door te krijgen die het uitleveren van verdachten aan China mogelijk zou maken. Maar Carrie Lam, de pro-Chinese bestuurder van Hongkong, moest dat wetsvoorstel intrekken na maandenlange protesten van de bevolking.

De veiligheidswet die Beijing nu aan Hongkong wil op­leggen, gaat veel verder. Activisten die tegen de Chinese machtsgreep in het geweer komen, vrezen dat zij het ­doelwit van de nieuwe wet zulen worden.

Nu de wereld in de greep is van de coronapandemie en in Hongkong een samenscholingsverbod geldt, hopen de ­Chinese autoriteiten de maatregel er stilletjes door te ­drukken. Maar dat zal onvermijdelijk op een botsing met de Verenigde Staten uitlopen.

Beeld AFP

Washington dreigt met harde maatregelen nu er volgens minister van Buitenlandse Zaken Pompeo feitelijk een einde is gekomen aan de autonomie van Hongkong. President Trump kan dat aangrijpen om de handelsvoordelen die Hongkong geniet, in te trekken. Maar dat zou Hongkong mogelijk harder raken dan de rest van China.

Toch is het van belang dat de Chinese autoriteiten, desnoods met andere sancties, eraan worden herinnerd dat zij zich moeten houden aan de garanties die zij in 1997 gaven voor de autonomie van Hongkong. China mag zich niet zomaar aan zijn internationale verplichtingen onttrekken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden