Charlatan Pechtold

Het is tekenend voor deze tijd dat de D66-voorman de Abel J. Herzberg lezing gebruikt om uit naam van een zionist een man te bejubelen die joden en andere minderheden voortdurend tegen de schenen schopt.

Alexander Pechtold sprak tijdens de jaarlijkse Abel J. Herzberg-lezing zijn waardering uit voor Ken Livingstone. De voormalige burgermeester van Londen zou een polariserend debat na de aanslagen van 7 juli 2005 hebben weten te vermijden. In plaats daarvan stuurde hij aan op harmonie.

Veroordeeld

De werkelijkheid ziet er ietsje anders uit. Deze man die Pechtold zo bewondert, werd veroordeeld om 4 weken uit zijn functie te worden gezet als burgermeester van Londen vanwege een antisemitische tirade tegen journalist Oliver Feingold van de Evening Standard. Feingold had Livingstone bij het verlaten van een feestje gevraagd hoe de avond was bevallen. Het feestje werd gegeven door een kennis van Livingstone die vierde dat hij 20 jaar geleden uit de kast was gekomen. Omdat de Evening Standard een conservatief blad is, schold de burgermeester van Londen Oliver Feingold uit voor Duitse oorlogsmisdadiger. Toen Feingold hem vertelde dat hij joods is, schold Livingstone hem uit voor concentratiekampbewaker.

Livingstone hoefde uiteindelijk het veld niet te ruimen. Ondanks het feit dat hij zich huilend verontschuldigd heeft voor slavernij en goede sier maakte met allerlei anti-racismeprojecten, weigerde hij zijn woorden terug te nemen. Dit ondanks het verzoek van de rechter, die zijn schorsing ongedaan maakte. In de harmonische samenleving van de linkse ‘Red Ken’ is er voor conservatieve joden geen plek.

Qaradawi
Maar er is meer. Livingstone nodigde als burgermeester van Londen meerdere keren haatimam Youssef Al Qaradawi uit. Dit tot grote schrik van joden, hindoes, vrouwen, homoseksuelen en gematigde moslims in Engeland. Al Qaradawi is een belangrijke Egyptische geestelijke bekend om zijn antisemitische, homofobe en vrouwonvriendelijke uitspraken. Ook keurt hij zelfmoordaanslagen tegen Israëlische burgers goed, omdat Israëlische burgers dienst doen in het leger. Qaradawi vindt dat de Koran, waar joden beschreven worden als onbetrouwbaar, moslims waarschuwt ‘voor het gedrag en het karakter van joden’. Desondanks, of misschien juist daarom, ontving Livingstone hem met open armen en noemde hij Al Qaradawi gematigd.

Ook noemde Livingstone jonge joodse Britten potentiële soldaten voor het Israëlische leger. Wisten de aanhangers van Al Qaradawi gelijk ook wie ze moesten hebben.

Vreemd
Vreemd dus dat Pechtold Livingstone de man van het harmonieuze debat blijft vinden. Ook omdat Livingstone na de aanslagen in Londen van 7 juli 2005 liever over de ongelijkheid in de wereld sprak dan over de motieven van de daders. Want die ongelijkheid, welke de voedingsbodem van het islamitisch terrorisme zou vormen, is natuurlijk weer onze schuld. Pechtold is toch van D66? Kent hij de linkse ideologie nu nog niet? Dat Livingstone het kapitalisme de schuld gaf, paste gewoon in zijn ideologische straatje. Hij gebruikte de dood van al die mensen om zijn eigen visie te preken.

Dat kun je van Geert Wilders natuurlijk ook zeggen, maar als hij het doet, is het opeens polariserend. Zou dat misschien komen omdat hij gelijk zou kunnen hebben?
De daders waren namelijk allesbehalve kansloze jongeren uit arme islamitische landen. Het waren goed geïntegreerde Britse moslims die een opleiding achter de rug hadden en werkten. Ze bliezen zich niet op vanwege economische ongelijkheid, maar omdat ze mensen wilden doden. Misschien overdrijft Geert Wilders als hij zegt dat de islam in het algemeen de reden is, maar met ongelijkheid had die actie echt helemaal niets te maken.

Beledigingen

De rede van Pechtold is voor mensen met enige vorm van kennis een aaneenschakeling van beledigingen. Bij het protest van New Yorkers tegen de bouw van een moskee vlakbij Ground Zero moet Pechtold, die zo graag oproept tot nuance, opeens weer aan joden denken. En dan met name aan een joods gemeenschapscentrum daar in de buurt van Ground Zero, dat volgens Pechtold door niemand ooit een synagoge wordt genoemd. Dat Battery Park Synagogue op enkele tientallen meters afstand ligt van waar de World Trade Center gebouwen stonden, is hem blijkbaar niet bekend. Battery Park Synagogue is opgericht in 1986, heeft altijd zo geheten en staat ook onder die naam inclusief het woord ‘Synagogue’ vermeldt op Google maps.

Ramadan

Zou Pechtold dat nou echt niet hebben geweten? Hebben ze op zijn kantoor misschien geen internet? Dan wist hij vast ook niet wat Ken Livingstone over Britse joden beweerde, en Livingstone wist op zijn beurt natuurlijk weer niet wat Youssef Al Qaradawi over joden had gezegd. De Erasmus Universiteit wist niet dat bruggenbouwer Tariq Ramadan zich negatief over vrouwen, joden en homo’s had uitgelaten. De Turkse regering wist niet dat de vredesactivisten op de Mavi Marmara deels uit fundamentalisten bestonden die op geweld uit waren. De democraten in de VS weten niet dat die moskee bij Ground Zero bedoeld is als overwinningssymbool. Barack Obama wist niet dat reverend Wright een antisemiet is.

De PvdA weet niet dat Ahmed Marcouch Al Qaradawi bewondert en niemand weet dat de VN mensenrechtencommissie bevooroordeeld is. Maar ze weten wel allemaal dat Geert Wilders niet deugt. Ze weten dat hij een racist is, ook al heeft Wilders geen racistische dingen gezegd. Ze weten dat bij Geert Wilders (volgens linkse joden) na de moslims de joden aan de beurt zijn, ook al is de PVV pro-Israël. En voor wie zich daar niet door laat overtuigen, weten ze dat het toch maar zeer verdacht is dat Wilders zoveel steun krijgt van conservatieve Amerikaanse joden en zionisten.

Tekenend
Het is tekenend voor deze tijd dat Pechtold de Abel J. Herzberglezing gebruikt om uit naam van een zionist een man te bejubelen die joden en andere minderheden voortdurend tegen de schenen schopt. Ik zou willen dat de verklaring voor dit alles antisemitisme was. Dan zijn in het ergste geval alleen wij de klos. Maar dat geloof ik niet meer. Dat neemt niet weg dat door zijn waardering voor Livingstone de passage waarin Pechtold antisemitisme bagatelliseert een sinistere lading krijgt: iedereen telt mee, behalve wij.

Maar ‘wij’ zijn niet langer alleen nog de joden. ‘Wij’ zijn iedereen die zich geen oor laat aannaaien. Of dat nou de goedheiligmanstatus is van Ken Livingstone, het vermeende racisme van Amerikanen of het boosaardige karakter van Geert Wilders. Het enige wat telt is de waarheid, en Geert Wilders zit daar dichter bij in de buurt dan charlatan Pechtold.

null Beeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden