Column Caspar loopt

Caspar loopt op de Sint-Pietersberg, waar steeds meer warmte minnende vlinders zich vestigen

Aflevering 239. Een kleine sensatie: steeds meer zuidelijke vlindersoorten vestigen zich in Zuid-Limburg.

Caspar Janssen. Beeld De Volkskrant

Nog meer klaverblauwtjes, een groentje ook, een groot dikkopje, een gehakkelde aurelia, een bruin zandoogje – het dreigt nog een aardige vlinderdag te worden. In het Poppelmondedal, een droogdal boven op de Sint-Pietersberg – het is zo mooi als het klinkt – staat kaasjeskruid. Hier hoopt Herman Peeters, die hier wekelijks inventariseert, een vroeg kaasjeskruiddikkopje aan te treffen. De terugkeer van deze vlinder naar Nederland is een van de vele kleine sensaties van de afgelopen 20 jaar. 

Al rond 2000 schreef Peeters met anderen een verhaal waarin hij de komst van nieuwe soorten verklaarde uit de klimaatverandering. Sindsdien is het aantal zuidelijke, warmte minnende soorten dat zich in Zuid-Limburg heeft gevestigd, alleen maar gegroeid. Het klaverblauwtje, het kaasjeskruiddikkopje, de veldparelmoervlinder, het scheefbloemwitje... De spectaculaire koninginnenpage verspreidt zich vanuit Zuid-Limburg over Nederland, andere zuidelijke soorten worden steeds vaker ‘zwervend’ gezien, zoals het staartblauwtje en het dwergblauwtje. En de Sint-Pietersberg fungeert vaak als bruggenhoofd.

Op de Sint-Pietersberg Beeld Caspar Janssen

Goed, nog geen kaasjeskruiddikkopje, wel rent Peeters achter een vlinder aan die verdacht veel op een parelmoervlinder lijkt, maar hij raakt hem kwijt. Verder, door het hoge gras, door de bloemrijke velden, voorbij de Duivelsgrot, een andere weide op, opnieuw met hoog gras, met orchideeën, klavers, kleur. Uitzicht op kasteel Neercanne in de verte, en op de Belgische kant van de Sint-Pietersberg, de Montagne Saint-Pierre – dat klinkt naar allure en het voelt hier als Europa. 

Aan de overkant weet Peeters populaties dwergblauwtjes. Een kwestie van tijd voordat zij het Albertkanaal oversteken en zich vestigen in Nederland. We lopen nog iets verder de helling op, wadend door het hoge gras in de felle zon, kleine hoop om nog een koninginnenpage aan te treffen. Maar we treffen slechts een verliefd mensenstel in het gras onder een boom, geheel in lijn met de sfeer.

Nu, als dit stukje in de krant staat, is de junidip voor vlinders zowat voorbij, de afgelopen dagen explodeerde het aantal waarnemingen op de Sint-Pietersberg al. Elders in Zuid-Limburg werd deze week een paartje van de braamparelmoervlinder gezien. Die gaat zich ook vestigen in Nederland, verwacht Peeters. Spectaculaire ontwikkelingen. Concurreer daar maar eens tegenop, als WK voetbal.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.